
Info
Hayat ve hakikatlerin binbir yüzüne dair konuşmalar...

Episodi & Post
Episodi
Post
21 FEB 2020 · PodSohbet'te Forum Transregionale Studien'de araştırmacı-tarihçi Yektan Türkyılmaz, Türkiye dış politikasının seyrini ve Osman Kavala'nın yeniden tutuklanması ile sonuçlanan Gezi davasını yorumladı.
20 FEB 2020 · ANAP eski Genel Başkanı Nesrin Nas, Silivri'de görülen Gezi davasını, Osman Kavala'nın yeniden tutuklanmasına giden süreci PodSohbet'te yorumladı.
14 FEB 2020 · PodSohbet'te Forum Transregionale Studien'de araştırmacı tarihçi Yektan Türkyılmaz, "Gücün tek elde toplanması ve bitmeyen siyasi kriz"i yorumladı.
3 FEB 2020 · Forum Transregionale Studien'da öğretim görevlisi Yektan Türkyılmaz, PodSohbet'te, "Erdoğan yönetimindeki Türkiye bir ‘savaş rejimi’ mi oldu" sorusunun yanıtını tartışıyor.
31 DIC 2019 · Ahval editörleri Hale Akay ve Gülten Sarı, PodSohbet'te Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın 2019 yılını değerlendirdi. Erdoğan'ın bol gaflı, endişeli ve 'terör' yaftalı 2019'una bir bakış...
27 DIC 2019 · 2019 biterken Türkiye’de kadınların sorunlarını, kadına yönelik şiddetle mücadeleyi ve kadınların aktivizmini Kadın Cinayetlerini Durduracağız Platformu Genel Sekreteri ve Kadın Meclisleri üyesi Fidan Ataselim ile tartıştık.
24 DIC 2019 · Ahval İngilizce editörü İlhan Tanır, PodSohbet'te, 2019'da Türkiye-ABD ilişkilerinin seyrini ve yaşadığı krizleri yorumladı. Tanır, 2019'da çoklu krizden geçen Türkiye-ABD ilişkilerini 2020'de bekleyen sorunları ve olası sonuçlarını da değerlendirdi.
18 DIC 2019 · Düşünce Suçu(!?)na Karşı Girişim, İnsan Hakları Derneği (İHD) ve Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) işbirliği ile her ayın ilk haftasında dört bölgeden (Ankara, İstanbul, İzmir, Diyarbakır) insan hakları ihlalleri ve ifade özgürlüğü kısatlamalarına ilişkin raporlar sunuyor.
İHD raportörleriyle aylık olarak bir video konferansı yapan girişimin öncülerinden insan hakları savunucusu Şanar Yurdatapan ile AhvalPod PodSohbet’te neler yaptıklarını kasım ayında yayımladıkları raporu konuştuk.
Türkçe ve İngilizce haftalık bülten yayımladıklarını söyleyen Yurdatapan, “Her kim ki düşüncesini açıkladığı için başı belaya girerse onların yardımına koşuyoruz ve haklarını savunuyoruz” diyor.
12 Eylül dönemi öncesinde vatandaşlıktan çıkarılan isimler arasında da olan Yurdatapan, 12 yıl boyunca sürgünde yaşamış biri.
Düşünce suçundan ötürü zaman zaman hapse de girmiş olan Şanar Yurdatapan, bugün işlenen hak ihlalleri ve ifade özgürlüğü gaspının 80 darbesi döneminden daha da ağır olduğunu söylüyor ve ekliyor:
“Evet, 1980 rejimi kanlıydı, idamlar oldu ancak sesini çıkarmamış bile olsa karşısında büyük bir muhalefet vardı ve bu muhalefetin içerisinde şimdiki AKP ile birleşmiş İslami kesim de vardı. Şimdi ise Erdoğan kendi eliyle kendi muhalefetini güçlendiriyor ve gözü kara bir şekilde ilerliyor. Hiçbir şekilde kanun falan dinlemiyor.”
Yurdatapan’ın dikkat çektiği bir başka nokta ise gözaltı, tutuklamalar ve hak ihallerine ilişkin ulaşabildikleri verinin çok sınırlı olduğu yolunda.
Buna göre, Türkiye’deki hak ve ifade özgürlüğü gaspları ile tutuklama ve gözaltılara ilişkin yüzde 80 civarında bir verinin bilgisi mevcut değil. Zira devlet bu bilgileri paylaşmıyor.
Güneydoğu ve Doğu Anadolu’da tablonun giderek ağırlaştığını kaydeden Yurdatapan, HDP’li belediyelere kayyım atamalarına dikkat çekerken muhalefetin pasifliğini eleştiriyor.
CHP’deki devletçi geleneğin hâlâ ağır bastığını belirten Yurdatapan, sıranın CHP’li belediyelere de geldiğine vurgu yapıyor.
Yurdatapan, yayımladıkları raporların bir anlamda uluslararası hak temelli örgütler ve Ankara’daki büyükelçilikler için de veri tabanı hâline geldiğini ifade ediyor.
14 DIC 2019 · Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Türkiye’deki üniversiteleri ele alan iki kritik rapor yayınladı: Mevcut siyasal baskı sürecinin Türkiye akademisi üzerindeki etkilerini ortaya koymayı amaçlayan “Üniversitenin Olağanüstü Hali: Akademik Ortamın Tahribatı Üzerine Bir İnceleme” ve OHAL rejimi altında üniversitelerden ihraç edilen akademisyenlerin maruz kaldığı hak ihlallerinin ve kayıpların kapsamını, bunların travmatik etkilerini ele alan “Akademisyen İhraçları: Hak İhlalleri, Kayıplar ve Güçlenme Süreçleri”.
“Üniversitenin Olağanüstü Hali: Akademik Ortamın Tahribatı Üzerine Bir İnceleme” başlıklı raporun çalışmasında yer alan akademisyen Dr. Serdar Tekin Ahval ile Türkiye’de son yaşanan ihraç süreçlerinin tarihteki tasfiyeler içindeki yerini, yarattığı korku ve güvensizlik iklimini, üniversitelerde şekillenen ikili devlet düzenini ve raporun ‘baskıda özerklik’ olarak nitelediği pratiği tartıştı.
Kendisi de kamuoyunda “Barış Bildirisi” olarak da bilinen “Bu suça ortak olmayacağız!” başlıklı bildiriyi imzaladığı için öğretim üyesi olarak çalıştığı Ege Üniversitesi Felsefe Bölümü’nden 2017’de ihraç edilmiş olan Tekin, Ahval’e yaşanan tahribatın öğretim üyelerini üniversitelerde “şizofrenik denebilecek bir ikili referans çerçevesi içinde çalışmaya” zorunlu kıldığını söyledi.
Halen Toplum ve Bilim dergisinin yayın kurulunda yer almakta ve çalışmalarını Türkiye İnsan Hakları Vakfı ile İzmir Dayanışma Akademisi'nde sürdüren Tekin’e göre 15 Temmuz darbe girişimini izleyen iki yıllık olağanüstü hal sürecinde Türkiye’de akademik camianın sınırları yeniden çizildi.
Ölüm tehditleri alan Prof. Burak Çopur: Böylesi bir cadı avı Almanya'da geri teper, tepiyor da zaten
8 DIC 2019 · PodSohbet'in konuğu, Alman ARD kanalında yayımlanan belgeseldeki bulguları destekleyen açıklamaları nedeniyle ölüm tehditlerine maruz kalan Essen Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Burak Çopur.
Hayat ve hakikatlerin binbir yüzüne dair konuşmalar...
Informazioni
Autore | Ahval |
Organizzazione | Ahval |
Categorie | Cultura e società |
Sito | - |
- |
Copyright 2025 - Spreaker Inc. an iHeartMedia Company