Copertina del podcast

Partizan

  • Umut Özkırımlı: Vatan toprağı Anadolu olmaktan çıktı, yurt dışı maceralara atıyoruz kendimizi

    7 MAR 2020 · Partizan'da Umut Özkırımlı, İdlib gerilimi bağlamında milliyetçiliği tartıştı.
    Ascoltato 21 min. 26 sec.
  • Umut Özkırımlı: Türkiye komşu ülkede işgalci konumunda

    28 FEB 2020 · Partizan'da Umut Özkırımlı, İdlib'deki son gelişmeleri değerlendiriyor.
    Ascoltato 10 min. 51 sec.
  • Umut Özkırımlı: Sol çok ciddi bir başarısızlık abidesi halinde, yeni bir sola ihtiyaç var

    11 GEN 2020 · Partizan'da Umut Özkırımlı milliyetçiliği irdelemeye devam ediyor. Milliyetçilik ile vatanseverlik birbirinden ne kadar farklı? Milliyetçilik azalıp artan bir şey mi? Bir panzehir var mı?
    Ascoltato 42 min. 39 sec.
  • Umut Özkırımlı: İslami hareketin, seküler ve liberal kesimlere attığı büyük kazıktan söz etmek gerek

    14 DIC 2019 · Partizan'da Umut Özkırımlı ile kadın hareketinin sokağa çıkarak hak arama talebini, siyasetin bu taleplere verdiği yanıtı ve sivil itaatsizlik eylemlerinin otoriter rejimlerde neden olabileceği tahribatı konuştuk.
    Ascoltato 37 min. 59 sec.
  • Umut Özkırımlı: Tek bir ‘Türk milliyetçiliği’ yok, ‘Türk milliyetçilikleri’ var

    30 NOV 2019 · Umut Özkırımlı "Partizan"da Türk milliyetçiliğini irdeliyor.
    Ascoltato 25 min. 33 sec.
  • Umut Özkırımlı: Ermeni soykırımı yasa tasarısı karşısında sergilenen duruş

    1 NOV 2019 · Birkaç gün önce ABD Temsilciler Meclisi’nde oylanan ve Ermeni soykırımını resmi olarak tanıyan yasa tasarısı 405’e karşı 11 oyla kabul edildi. Benzer durumlarda daha önce yaşandığı gibi, Türkiye yasa tasarısı karşısında tek yumruk oldu ve soykırımı resmen tanıma çabasını sert bir dille eleştirdi. Gerek Ermeni soykırımı yasa tasarısı karşısında sergilenen duruş, gerekse Barış Pınarı harekâtına verilen destek Türkiye’yi bir arada tutan tek tutkalın milliyetçilik olduğunu bir kez daha gözler önüne seriyor. Milli çıkar söz konusu olduğunda dünya görüşleri ne kadar farklı olursa olsun hiçbir kafadan aykırı ses çıkmıyor. Hatta milli çıkarın ne olduğu, kim tarafından nasıl belirlendiği bile sorgulanmıyor. Türkiye’yi yöneten siyasi irade ”haydi savaşa gidiyoruz” dediği anda akan sular duruyor, baro başkanından üniversite rektörüne, sokaktaki insandan siyasetçisine herkes esas duruş selam çakıyor. Peki nedir bu Türk milliyetçiliği? İsterseniz Partizan’ın bu bölümünde tarihte kısa bir yolculuğa çıkalım ve siyasi hayatımıza yon veren milliyetçilik anlayışını tartışalım.
    Ascoltato 25 min. 33 sec.
  • Kaynayan coğrafya listesine İspanya da katıldı: Katalanlar sokakta

    14 OTT 2019 · İspanya Yüksek Mahkemesi’nin Katalonya’da bağımsızlık referandumunu organize eden siyasetçilere 13 yıla kadar hapis cezası vermesi üzerine ayrılıkçı Katalanlar kararı protesto etmek için sokaklara çıktı. Katalonya'da merkezi İspanya hükümetinin yasal saymadığı bağımsızlık referandumunu düzenleyen dokuz Katalan lidere İspanya Yüksek Mahkemesi tarafından 9 ile 13 yıl arasında değişen hapis cezaları verildi. Liderler halkı isyana teşvikten suçlu bulundu. 13 yıl ile en yüksek cezayı Katalonya bölgesinin eski başkan yardımcısı Oriol Junqueras alırken mahkeme Junqueras’ı isyana teşvik ve kamu fonlarını kötüye kullanmaktan suçlu buldu. Öte yandan mahkeme Katalan liderleri en ağır suç sayılan “ayaklanma”dan ise suçlu bulmadı. Katalonya’da bağımsızlık yanlıları mahekemenin kararını protesto ederek yolları kapatırken toplu taşıma da duraklatıldı. Akademik çalışmalarını Katalonya’da sürdüren Umut Özkırımlı yaşanan gelişmeleri sıcağı sıcağına Partizan podcast programında değerlendirdi.
    Ascoltato 21 min. 18 sec.
  • Umut Özkırımlı: Kanseri ve kanserden ölenleri siyaset malzemesi olarak görenlere bir çift lafım var

    25 SET 2019 · Akademisyen Umut Özkırımlı, Partizan'da kanser mücadelesini kaybederek yaşamını yitiren Neslican Tay üzerinden sosyal medyadaki tepki çeken tweetler ve durumun siyaset malzemesi yapılmasını analiz ediyor. "Kanseri ve kanserden ölenleri siyaset malzemesi olarak görenlere ya da bu ölümleri kişisel çıkarları uğruna kullananlara bir çift laf etmek istiyorum" diyen Özkırımlı, sözlerine şöyle devam ediyor: "Neslican’ın annesi ve babası için bu yazılıp çizilenlerin hiçbir önemi yok. Onlar şu anda büyük bir ihtimalle hiçbir şey okumuyor ya da dinlemiyorlar. Neslican’ın annesi ve babası çocuğunu kaybeden her anne ya da baba gibi yaslarını farklı şekillerde yaşayacaklar ama kızlarının herkesi etkileyen gülümseyişini asla unutmayacaklar. Cennet vatanımızda bırakın anne babayı, ölünün kendisine bile nasihatlerde bulunuluyor. Neslican’ın nasıl bir yaşama azmine sahip olduğu verdiği mücadeleden anlaşılıyor zaten. Daha fazlasına ihtiyacı olup olmadığına siz mi karar vereceksiniz? Neslican yoğun bakıma girmeden önce Twitter’da anket mi yapmalıydı? Kanser nedir? A- Dost, B- Düşman, C- Bir hastalık, D- Bir nimet, E- Hepsi. Bu haddini ve kendini bilmezliğe ifade özgürlüğü adına sahip çıkmak da ayrı bir tartışma konusu. Sarf edilen her söz, düşünce değil; dile getirilen her düşünce de ifade özgürlüğü kapsamında değil. Genç insanların, çocukların, masumların ölümü ise her şeyin üzerinde. Susmak bir erdem. Kanserden çocuğunu kaybeden bir aileye, yakınlarına, sevenlerine söyleyebileceğiniz tek şey “Başın sağ olsun”. Ötesi onlara iyi gelmez. Ötesi yok. Kanser anne babalarına saldıranlar, kanserden hayatını kaybetmiş cana öğüt vermeye kalkanlar ise saf, su katılmamış kötüler. Kurtarılmalarına, imkan yok. Susun, ölüleri ve geride kalanları rahat bırakın. Acılarını yaşasınlar nasıl yaşayacaklarsa."
    Ascoltato 12 min. 50 sec.
  • Umut Özkırımlı: Popülist siyasetçiler halkın çoğunluğunun desteğiyle seçiliyor, hırsızın hiç mi suçu yok?

    1 SET 2019 · Akademisyen Umut Özkırımlı, Partizan'da yükselen aşırı sağ ve toplum ilişkini analiz ediyor. Aşırı sağ, popülist siyasetçiler halkın çoğunluğunun desteğiyle seçiliyor. Bu durumda o siyasetçinin yaptıklarının tek sorumlusunun kendisi olduğunu söyleyebilir miyiz? Amiyane tabirle hırsızın hiç mi suçu yok? Popülizmin yükselmesinden, demokrasi krizinden bahsediyoruz. Ama bunları tartışırken özne olarak hep siyasetçileri seçiyoruz ya da öznesiz konuşuyoruz. Oysa tüm bu krizlerin merkezinde sadece elitler değil, kitleler de var. Neden öznesiz konuşuyoruz? Neden hem popülizmi eleştirip hem de “halk yardakçılığı” yapıyoruz? Liderleri, sistemi, muhalefeti eleştiriyoruz da neden halkı eleştirmiyoruz? Amazon yangınları “Bolsonaro çevre hareketine de zarar veriyor” başlığıyla duyuruluyor. Duyurulmayan tek şey, o Bolsonaro’nun halkın yüzde 55.13’ünün desteğiyle, yani 58 milyon kişinin oyunu alarak başkan seçilmiş olduğu gerçeği. Yerel halkın desteğiyle Diyarbakır, Mardin ve Van’da belediye başkanlığını kazananların yerinde bugün devletin atadığı kayyımlar oturuyor. Peki halk ne yapıyor? Yerel halkı ve onları destekleyen küçük bir azınlığı saymazsak Instagram’da tatil fotoğrafı paylaşıyor. Halk gerektiğinde en baskıcı rejimleri bile demokratik adımlar atmaya itebilecek gerçek bir özne. Güçlü bir özne. Birçoğumuz elitist damgası yemekten korkuyoruz. Ama bu gereksiz bir korku. Halk, hem elitlerden hem de orta ve yoksul sınıflardan oluşuyor. Elitler, diğer kesimlerden masum değil. Elitler, ekonomik, siyasi ve kültürel kapitali ellerinde bulundurdukları için statükonun devam etmesinde sorumlulukları daha fazla. Halkı eleştirmek, elitleri daha fazla eleştirmeyi gerektiriyor. Günümüzde siyaset şeffaf. Aşırı sağ, popülist liderler halkı kandırmıyor, ne olduklarını açık açık söylüyorlar. Ve tam da bu nedenle, yani savundukları düşünceler nedeniyle oy alıyorlar. Halkı eleştirmekten korkmamamız gerekiyor. Tıpkı bireyler gibi, halklar da birer özne. Kolektif özne. Bireyler nasıl karar alabiliyor, o kararların sonuçlarına katlanmak zorunda kalıyorlarsa, halklar da aldıkları kararların sonuçlarına katlanmaya hazır olmalı. Eğer kendisine özne olma hakkı tanınmayan halk bu duruma hiçbir şekilde itiraz etmiyorsa o zaman o halkın da başına gelenleri hak ettiğini söylemek mümkün. Türkiye’de Kürtler onca baskıya rağmen seçtikleri başkanları savunmak için sokakta. İşte bu halk özne; kaybedecek bile olsa kendi kaderini tayin etmek için mücadele ediyor, insanlık onuruna sahip çıkıyor. Onlar sokakta göğüs göğüse çarpışırken bir tatil köyünde kokteyllerini yudumlayanlar ise özne olmayı göze alamayanlar ya da özne olmayı birkaç yılda bir oy kullanmaya indirgeyenler. Bu kitleler ise başlarına gelecek her şeyi hak ediyorlar.
    Ascoltato 14 min. 13 sec.
  • Umut Özkırımlı: Irkçılığın ne olduğunu bilmiyoruz

    4 AGO 2019 · Partizan'da Umut Özkırımlı ırkçılığın ne olduğunu irdeledi. Özkırımlı'ya göre, ırkçılık meselesiyle ilgili aşamadığımız birçok sorun var. Irkçılığı sadece biyolojik, deri rengi ile ilgili bir vaka olarak algılıyor, yani ırkçılığın ne olduğunu bilmiyoruz.
    Ascoltato 19 min. 32 sec.

Akademisyen Umut Özkırımlı, Partizan podcasti ile bundan sonra her hafta Ahval dinleyicileri ile buluşacak. Etnisite, kimlik politikaları çalışmaları üzerine yoğunlaşan Özkırımlı, kendi penceresinden Türkiye'deki gelişmeleri yorumlayacak.

mostra di più
Akademisyen Umut Özkırımlı, Partizan podcasti ile bundan sonra her hafta Ahval dinleyicileri ile buluşacak. Etnisite, kimlik politikaları çalışmaları üzerine yoğunlaşan Özkırımlı, kendi penceresinden Türkiye'deki gelişmeleri yorumlayacak.
mostra meno
Contatti
Informazioni

Sembra che non tu non abbia alcun episodio attivo

Sfoglia il catalogo di Spreaker per scoprire nuovi contenuti

Corrente

Copertina del podcast

Sembra che non ci sia nessun episodio nella tua coda

Sfoglia il catalogo di Spreaker per scoprire nuovi contenuti

Successivo

Copertina dell'episodio Copertina dell'episodio

Che silenzio che c’è...

È tempo di scoprire nuovi episodi!

Scopri
La tua Libreria
Cerca