Copertina del podcast

Verdenshjørner

  • #18: Begyndelsen på et folkemord?: Forstå krigen i Tigray

    15 GIU 2021 · I denne uges ”Verdenshjørner” drager vi til den nordlige Tigray-region i Etiopien for at prøve at forstå den krig, der på bare syv måneder har sendt næsten to millioner på flugt og kastet hundredtusinder ud i hungersnød. Hvad bunder den blodige konflikt i? Hvad kan den have af konsekvenser for befolkningen og for omverdenen? Og hvorfor skal vi overhovedet forholde os til noget, der er så langt væk fra vores egen andedam, fysisk såvel som mentalt? Journalist på Jyllands-Postens udlandsredaktion Sophie Lund Møller tager os med tilbage til krigens begyndelse og fortæller om krigens menneskelige konsekvenser, der nu står sort på hvidt i en ny FN-rapport. Og professor emeritus ved Center for Afrikastudier på Københavns Universitet Holger Bernt Hansen fortæller, hvilke konsekvenser krigen kan have for stabiliteten i regionen.
    Ascoltato 27 min. 16 sec.
  • #17: Trump efterlod Europa med dybe sår. Kan Biden hele dem?

    9 GIU 2021 · Er der særligt en ting, der lægger præsident Joe Biden på sinde at fortælle sine europæiske allierede, når han onsdag starter sin Europa-turné, så er det, at USA er tilbage efter fire – for Europas vedkommende – noget anstrengende år med Donald Trump som præsident. Men kan Biden hele de dybe sår, som Trump-æraen har efterladt på Europa? Og er USA overhovedet tilbage, når det kommer til stykket? I denne uges afsnit af ”Verdenshjørner” dykker vi ned i Bidens Europa-turné. Jyllands-Postens korrespondent Jørgen Ullerup fortæller om Bidens ønsker for besøget i Europa. Og seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier Rasmus Sinding Søndergaard fortæller om, hvordan USA trods ønsker om at genoprette det gode samarbejde også har væsentligt andre interesser end Europa.
    Ascoltato 24 min. 33 sec.
  • #16: Forstå Danmarks rolle i international spionsag

    2 GIU 2021 · »Spionage blandt venner: Det går overhovedet ikke.« Sådan lød det fra Tysklands kansler Angela Merkel tilbage i 2013, da det blev offentligheden kendt, at USA havde overvåget hende og andre tyske politikere. Og sådan var ordlyden, da det søndag aften igen kom frem, at USA gennem danske internetkabler havde aflyttet Merkel og en række andre fra Tyskland, Sverige, Norge og Frankrig. I denne uges ”Verdenshjørner” graver vi os ned i spionsagen. For hvorfor tillade spionage mod nogle, man anser for at være allierede?Og hvad kommer det til at betyde for Danmarks fremtidige samarbejde med dets europæiske venner? Journalist Matias Seidelin, der i mange år har fulgt de danske efterretningstjenester, fortæller om afsløringerne. Og Thomas Wegener Friis, lektor ved Syddansk Universitet og efterretningsforsker, fortæller om spionage mod venner gennem historien.
    Ascoltato 30 min. 30 sec.
  • #15: Har Hviderusland endegyldigt vendt ryggen til Europa?

    26 MAG 2021 · »En dødsdom venter på mig her,« lød de ildevarslende ord fra den hviderussiske journalist og systemkritiker Roman Protasevitj, der søndag blev anholdt, efter diktaturstyret med militærmagt havde tvunget det fly, han var om bord på, til at lande i Minsk. I denne uges ”Verdenshjørner” dykker vi ned i den hviderussiske flykapring: Hvem er denne Roman Protasevitj? Hvad betyder anholdelsen af ham? Og har EU overhovedet musklerne til at sætte en stopper for Europas sidste diktator? Flemming Splidsboel Hansen, seniorforsker ved Dansk Institut for Internationale Studier fortæller om anholdelsen, og hvad den er udtryk for. Og Martin Kaae, korrespondent i Bruxelles, fortæller om EU’s sanktioner og den egentlige effekt af dem.
    Ascoltato 28 min. 27 sec.
  • #14: Ny rapport: EU-lande skubber systematisk migranter ud af Europa

    19 MAG 2021 · Grænsebetjente skubber migranter og flygtninge ude af EU, inden de overhovedet har fået mulighed for at søge asyl og beskyttelse. Historien er fortalt før, men problemets omfang har altid været en noget uklar størrelse. I hvert fald indtil nu. I denne uges ”Verdenshjørner” dykker vi ned i en netop offentliggjort rapport fra Dansk Flygtningehjælp, der kaster lys over de systematiske og ofte organiserede ulovligheder, som grænsebetjente står bag ved på den blå-gule EU-grænse. Martin Kaae, korrespondent i Bruxelles, fortæller om rapportens konklusioner og migranternes oplevelser. Og lektor ved Københavns Universitet Martin Lemberg-Pedersen fortæller, hvordan fokus på grænsekontrol rent faktisk har været med til at skabe et marked for menneskesmugling.
    Ascoltato 22 min. 32 sec.
  • #13: Dødstallet stiger i Israel og Gaza. Er vi på randen af krig?

    12 MAG 2021 · Lyden af bombesirener, chokgranater og raketangreb har de seneste dage ekkoet i Jerusalem og Gaza, hvor blodige uroligheder mellem palæstinensere og israeler igen er blusset op. Nu truer de voldsomme sammenstød og bygerne af raketter med at sætte gang i den tredje intifada. Hvorfor blusser den palæstinensiske vrede op akkurat nu? Og er der på nogen måde udsigt til, at en af verdens længste konflikter bliver løst? Det taler vi om i denne uges afsnit af Jyllands-Postens udlandspodcast, ”Verdenshjørner.” Heidi Plougsgaard, korrespondent i Istanbul, giver en status på urolighederne, og mellemøstekspert ved Roskilde Universitet Jakob Egholm Feldt fortæller om udsigterne til fred.
    Ascoltato 24 min. 44 sec.
  • #12: Kongeriget under pres: Forstå hvorfor valget i Skotland er så vigtigt

    5 MAG 2021 · Torsdag den 6. maj skal skotterne til valg. Et valg, der er blevet udråbt til at være det vigtigste i Skotland i årevis. Hvad er der på spil? Kommer vi til at se endnu en skilsmisse i Storbritannien? Og kan Skotlands ønske om igen at blive en del af EU overhovedet gå i opfyldelse? Det diskuterer vi i denne uges afsnit af Jyllands-Postens udlandspodcast, ”Verdenshjørner”. Korrespondent Carsten Ellegaard giver en status på valget og det, der lige nu dominerer debatten, nemlig det skotske ønske om selvstændighed. Og EU-korrespondent Martin Kaae fortæller om, hvorvidt det overhovedet er muligt for Skotland at blive en del af den europæiske union.
    Ascoltato 21 min. 10 sec.
  • #11: En coronastorm har ramt Indien. Hvordan kunne det gå så galt?

    28 APR 2021 · Iltmangel. Folk, der dør på gaden. Og ligbål i massevis. Det er virkeligheden i Indien, hvor man lige nu står midt i verdens værste anden coronabølge og dagligt slår globale smitterekorder. Hvordan kunne det gå så galt i Indien? Og hvad kan konsekvenserne blive for den globale coronabekæmpelse? Det diskuterer vi i denne uges udgave af Jyllands-Postens udlandspodcast, ”Verdenshjørner”. Korrespondent Jan Lund, der dækker Asien for avisen og selv har boet i Indien, giver en status på, hvor slemt det står til i landet. Og med i studiet er Flemming Konradsen, professor i global sundhed ved Københavns Universitet, der fortæller om, hvad vi kan lære af smitteeksplosionen i Indien.
    Ascoltato 20 min. 12 sec.
  • #10: Ukraine-uro og Navalnyj-drama - Hvad har Putin gang i?

    21 APR 2021 · Ruslands adfærd skaber lige nu overskrifter over hele verden. Det drejer sig om både troppeopbygning med 100.000 soldater ved grænsen til Ukraine, angivelige cyberangreb mod USA og en yderst voldsom behandling af oppositionspolitikeren Aleksej Navalnyj. Hvad er egentlig under opsejling? Og hvad er USA og EU’s forhold til Rusland lige nu? Det diskuterer vi i denne uges udgave af Jyllands-Postens udlandspodcast, ”Verdenshjørner”. Korrespondent Jørgen Ullerup, der dækker Rusland for avisen, fortæller om de mange betændte sager, der lige nu rører på sig. Med i studiet til at diskutere udviklingen er Lykke Friis, direktør i Tænketanken Europa, og Jonas Parello-Plesner, direktør i tænketanken Alliance of Democracies Foundation.
    Ascoltato 29 min. 53 sec.
  • #9: Derfor buldrer briternes vaccineplan og genåbning derudad

    14 APR 2021 · Der var mange, der i denne uge kiggede yderst misundeligt mod Storbritannien, hvor befolkningen nu igen har fået lov til at gå på pub, på restaurant og i fitnesscenter. En af de helt store årsager til landets genåbning og store skridt på vejen mod en mere normaliseret hverdag skyldes den fart, som de britiske myndigheder har formået at udrulle vacciner til befolkning. Hvorfor har briterne været så langt bedre end os her i Danmark og i andre EU-lande? Det zoomer vi ind på i denne uges afsnit af ”Verdenshjørner”. Ugens gæster er Jyllands-Postens korrespondent i London, Carsten Ellegaard, og Mikael Milhøj, chefanalytiker i Danske Bank, der til dagligt følger verdens vaccineudrulning tæt.
    Ascoltato 24 min. 9 sec.

I ”Verdenshjørner” nørder vi én af ugens største udlandshistorier med hjælp fra Jyllands-Postens korrespondenter og kyndige eksperter. Vi zoomer ind på de vigtige detaljer og zoomer ud på de store...

mostra di più
I ”Verdenshjørner” nørder vi én af ugens største udlandshistorier med hjælp fra Jyllands-Postens korrespondenter og kyndige eksperter.

Vi zoomer ind på de vigtige detaljer og zoomer ud på de store perspektiver - alt sammen for at gøre dig klogere på, hvad der sker i verden omkring os.

Din vært er Jyllands-Postens internationale korrespondent, Marie Louise Albers.
mostra meno
Contatti
Informazioni
Autore Jyllands-Posten
Categorie Politica
Sito -
Email podcast@jp.dk

Sembra che non tu non abbia alcun episodio attivo

Sfoglia il catalogo di Spreaker per scoprire nuovi contenuti

Corrente

Copertina del podcast

Sembra che non ci sia nessun episodio nella tua coda

Sfoglia il catalogo di Spreaker per scoprire nuovi contenuti

Successivo

Copertina dell'episodio Copertina dell'episodio

Che silenzio che c’è...

È tempo di scoprire nuovi episodi!

Scopri
La tua Libreria
Cerca