• Action 24 Afsnit 3: Den ukrainske soldat

  5 GIU 2024 · Jeg spørger ham om han er bange for at dø, om det på nogen måde er muligt at bevare optimismen og troen på, at krigen har en positiv slutning.  Nogle ukrainske soldater har lagt turen forbi NATO75-Action24 messen, og det føles som meget fint besøg. Ikke at jeg tror de selv vil betegne sig som det, men der er noget beundringsværdigt ved dem, som er villige til at opgive alt for at redde deres land.  Jeg havde den store fornøjelse af at tale med Fillip og Alexander. Filip som fortæller om den store nødvendighed for at skabe og bygge en veteranindsats i det krigshærgede land. Alexander som kæmper for Ukraine, om livet før og under Ruslands invasion. Alexander er uddannet læge og før Ruslands invasion kæmpede han mod korruptionen i Ukraine. Men Alexander tøvede ikke 1 sek., da angrebet var en realitet. Her fortæller han om sin hverdag, følelser og tanker under krig.  Action24 var arrangeret af https://www.folkogsikkerhed.dk Dette er 3:6 interview optaget i forbindelse med Folk & Sikkerheds Totalforsvarsmesse NATO75-Action24, der blev holdt i Fredericia i april. 
  38 min. 18 sec.
 • Action 24 Afsnit 2:  Ruth i krig & KFUM Soldaterhjem

  30 MAG 2024 · Dette er andet afsnit af i alt 6 afsnit i forbindelse med Action24, en fælles fejring af Danmarks medlemskab af NATO i 75 år - et projekt i rammen af foreningen Folk & Sikkerhed - og i tæt samarbejde med Forsvaret, Hjemmeværnet, Beredskabet, Politiet samt forsvars- og rumindustrien. I dette afsnit taler vi med Generalsekretæren for KFUM Soldaterhjem Per Møller Henriksen og hans hustru Merete. Jeg var nysgerig på, hvordan han ser på veteranindsatsen og udviklingen gennem de sidste 50 år. Bagefter taler jeg med Ruth, som er kendt for sin bestseller-bog "Ruth i Krig".  Som værnepligtig for ca. 15 år siden, var mit go-to sted Kuffen, som lå i baghaven af Aalborg Kaserne. I hjørnet af Hal D i messecenteret i Fredericia finder du den samme gode stemning. Standen er indrettet som en klassisk soldaterhjem med billeder på væggene, sofaer og et lille serveringsbord, hvor du kan få dig en kop kaffe og et stykke kage. Ved et lille højbord sætter jeg udstyret op, for at tale med Per Møller Henriksen og hans bedre halvdel Merete. Per blev i november 2023 tildelt en medalje af Forsvarsministeren for sine mange mange års arbejde med soldater og veteraner. Herefter møder jeg også Ruth. Jeg var blandt andet nysgerrig på, hvorfor hun tog skiftet fra den trygge hverdag i Danmark til soldaterhjemsleder i Afghanistan og Irak, hvorfor den kristne tro er vigtig i krig og hvordan hun så sin rolle, når soldater delte både stort og småt.  Action24 var arrangeret af https://www.folkogsikkerhed.dk
  32 min. 41 sec.
 • Action24 Afsnit 1: Emil & Soldaterhjertet

  23 MAG 2024 · Dette er første afsnit af i alt 6 afsnit i forbindelse med Action24, en fælles fejring af Danmarks medlemskab af NATO i 75 år, i tæt samarbejde med Forsvaret, Hjemmeværnet, Beredskabet, Politiet samt forsvars- og rumindustrien. I løbet af denne podcastserie taler jeg med en række aktører om veteranindsatsen i Danmark, med det formål at give et unikt indblik i deres fortællinger, og belyse hvad der bliver gjort for dem der sætter livet på spil.  I første afsnit gæster Emil Arenholt Mosekjær - journalist og forfatter til bogen Soldaterhjerte. I bogen interviewer Emil veteraner fra forskellige krige, sammen med hans egne oplevelser fra Afghanistan. Før vi dykker dybere ned i veteranindsatsen vil han give os svar på, hvorfor soldater går i krig, hvad krig gør ved mennesker og hvordan man vender tilbage til civilisationen igen efter udsendelsen.   Messen Action24 præsenterede mere end 100 stande, som på hver deres måde viser bidraget til Danmarks tryghed og sikkerhed. Der er mulighed for at få taget selfies med en kampvogn, samt opleve adrenalin-kicket ved at sidde i et jagerfly, mens du også kan blive klogere på biologiske- og cyber trusler og hvordan du sikrer dig mod dem. Kritikken har den seneste tid haglet ned over Forsvarets tilstand og materiel, men her er det muligt for helt almindelige danskere at se med egne øjne, at vi IKKE begynder fra 0, når vi skal påbegynde genopretningen af vores Totalforsvar, som er essentielt i en tid, hvor vi ikke længere kan tage fred for givet. Action24 var arrangeret af https://www.folkogsikkerhed.dk
  28 min. 47 sec.
 • Dennis og den gode historie

  17 MAG 2024 · Langt de fleste veteraner kommer hjem og kan levere 100%. Det kunne Dennis Larsen også i godt 20 år efter sin første udsendelse, men en dag blev det for meget og hustruen satte ham stolen for døren – og sagde, at nu var det nu, der skulle ske noget.   Dennis har efter sine to udsendelser til Bosnien i 1999 og Irak i 2003 fået noget med i bagagen, som har sat sig i sindet. Men der skulle gå mange år med at arbejde i det civile, inden det i 2018 gik op for Dennis, at det var nu, der skulle sættes ind og tog derfor kontakt til Forsvarets Veterancenter – i dag er han tilbage i uniform og arbejder for forsvaret i et fleksjob hos Lokal It på Høvelte Kaserne.   Vi mødte ham (og hans leder) til en samtale om at stille op for Danmark, flygte ind i arbejdet, få et hårdt spark af hustruen og vende tilbage til en hverdag i uniform.  Resultatet er positivt og historien fortæller, at hvis veteranen har viljen, er der gode muligheder for, at forsvaret kan levere rammen. I dette interview fortæller Dennis om sine oplevelser, udfordringer og vejen til at finde en ny balance i livet.
  36 min. 38 sec.
 • Kuppet i Sarajevo

  7 MAG 2024 · Kuppet i Sarajevo    "Det handler om at løse opgaven, så hvis man er nødt til at bøje reglerne, så må man gøre det".  Sådan har specialoperationsstyrker altid tænkt, og sådan tænkte Jes, da han stod i Sarajevo med ansvaret for at bygge en lejr. Han kunne ikke få materiellet hjemmefra over grænsen, men i en stor fransk lejr i nærheden var der masser at tage af. Så det gjorde han.  I denne podcast møder du jægersoldaten Jes, som under sin udsendelse til Sarajevo måtte improvisere og finde en vej frem til at få skabt den lejr, hvor de de udsendte soldater skulle bo.  Podcasten er produceret for Folk & Sikkerhed som en del af det partnerskab, der er mellem Folk & SIkkerhed og Forsvarets Veterancenter.   
  22 min. 49 sec.
 • Cykler med veteraner

  24 APR 2024 · Motion er godt for hovedet, også på veteraner. Det har de bevist i DIF - Danmarks Idrætsforbund, som med "DIF Soldaterprojekt" i et landsdækkende net af "Safe Zones" har en lang række tilbud om motion og samvær til veteraner.  Det går ikke uden frivillige, og en af dem kan du møde her.  Jes Kaa Kristophersen er tidligere officer i Jægerkorpset og giver nu af sin fritid til DIFs cykelprojekt. Og han kan se effekten på de veteraner, han tager sig af. Podcasten er en den første af en række podcasts om frivllige på veteranområdet.  Er du eller kender du en frivillig, der arbejder indenfor veteranområdet og som har en god historie af fortælle. Så send en mail til redaktionen på https://udsendtafdanmark.dk Podcasten er produceret for Folk & Sikkerhed som en del af det partnerskab, der er mellem Folk & SIkkerhed og Forsvarets Veterancenter. 
  15 min. 35 sec.
 • Carsten Rasmussen: Fra Bøllebank til Danmarks Veteraner

  5 APR 2024 · Denne podcast er et uddrag af en aften med fire veteraners personlige fortællinger.  Her møder du Carsten Rasmussen, der fortæller om den første træfning siden 1943 og om udviklingen i det danske veteranmiljø gennem de seneste tredive år.  Hans historie afdækker de udfordringer og realiteter, som danske soldater stod overfor under en af de mest turbulente perioder i nyere tid. Fra det øjeblik han blev beordret til Bosnien, som chef for en kampvognseksadron til etiske overvejelser, som fulgte efter hans første direkte konfrontation med krigens realiteter. Gennem sin fortælling belyser Carsten, hvordan veteranområdet har udviklet sig fra at være næsten fraværende til nu at anerkende og adressere de psykologiske og moralske byrder, som følger med militærtjeneste. Denne podcast er ikke kun en fortælling om krig og dens konsekvenser, men også en påmindelse om vigtigheden af at støtte og forstå dem, der har tjent. Fra den spæde begyndelse af Danmarks indsats på veteranområdet til de betydelige fremskridt, der er gjort. Lyt med og bliv lidt klogere. 
  13 min. 51 sec.
 • Jægersoldat: Læren fra Afghanistan  

  5 APR 2024 · Vi har mødt den tidligere jægersoldat Jes, der var en del af det lille hold danske jægersoldater, der satte fod på jorden i Afghanistan i december 2001 for at se, hvad der ventede. Den lektie, vi fik i Afghanistan, har vi stadig ikke bearbejdet med en ordentlig evaluering. Og mange ulykker kunne være undgået, hvis vi havde givet os tid til at studere fortidens fejltagelser - nemlig sovjetrussernes fejl - i det plagede land. Men vi buldrede bare afsted i russernes fodspor uden at ænse forhistorien eller det afghanske miljø. Sådan lyder dommen fra en officer og jægersoldat med mange oplevelser i Afghanistan bag sig.  Lyt med og bliv klogere. Podcasten er udgivet for Folk & Sikkerhed som en del af "Den Gode Historie". 
  26 min. 12 sec.
 • Ellemann-Jensen: Soldat & veteran

  25 MAR 2024 · Vi har inviteret Jakob Ellemann-Jensen ud på en gåtur rundt om Søndersø ved den nedlagte Flyvestation Værløse - i regnvejr, i knæhøjt mudder (i hvert fald for hunden), til en samtale om at være soldat, veteran - og lidt om politik.  Vi kommer forbi barndommen, opvæksten i et hjem, hvor der nok blev talt lidt mere politik end i andre hjem og taler om de skelsættende begivenheder, som formede hans forpligtelse til at tjene som soldat. Lyt med, når vi taler om historiske begivenheder, som Jakob levende fortæller om og vækker til live, når han genfortæller samtalerne ved familiens middagsbord. Jakob fortæller om at være værnepligtig ved Den Kongelige Livgarde, om at komme på sergentskole og fortsætte som delingsfører, men ikke være der, når hans mænd blev sendt til Balkan.  I løbet af den gode (våde) gåtur kommer vi omkring kammeratskab, hans værnepligt og den indflydelsesrige beslutning om ikke at tilslutte sig sine kammerater i Kroatien - et valg, der stadig tynger ham. Jakob fortæller ærligt om at gå fra at være en universitetsstuderende til igen at tage uniformen på og tage sin udsendelse til Bosnien i 1999, hvor han stod ansigt til ansigt med krigens barske realiteter, solidaritetens værdi og de dybe lektioner, der blev lært i mødet med menneskehedens mørkeste aspekter. Jakobs historie slutter ikke her. Hans refleksioner fortsætter med den bratte afrejse fra Afghanistan, betydningen af at bære uniformen og kammeratskabet. Vi taler om pligt, tjeneste og de værdier, der er værd at kæmpe for. Lyt og kom ind bag den tidligere forsvarsminister, venstrepolitiker, far til fire og mød soldaten inden i statsmanden og veteranen, der værdsætter de bånd, der er dannet i tjenesten for sit land. Podcasten er produceret i samarbejde foreningen Folk & SIkkerhed i rammen af Udsendt Af Danmark. 
  48 min. 25 sec.
 • Med feltpræsten på mission

  29 FEB 2024 · I denne podcastepisode møder du en dansk feltpræst, Kristoffer, der har været udsendt til Bagdad i Irak. Normalt er Kristoffer sognepræst i Fredericia, men i dette afsnit deler han ud af sine erfaringer og refleksioner omkring funktionen som feltpræst. Skal en feltpræst bære pistol? Hvordan forholder man sig til at bære våben, når man i sin funktion og sit embede egentlig grundlæggende er imod krig. Muligheden for at bære våben fører til refleksioner og indre konflikter, specielt under situationer, der udfordrer hans beslutning. Du lærer om de tre rum, han navigerer i som feltpræst: gudstjeneste- eller kulturrummet, frirummet, og samtalerummet. Han deler, hvordan disse rum tjener til at opbygge fællesskab, tilbyde trøst og refleksion, og skabe et trygt miljø for åbenhed og dialog. Vi hører også om de udfordringer og overvejelser, der følger med at være en stabiliserende og omsorgsfuld tilstedeværelse i en konfliktzone, samt de personlige konsekvenser og refleksioner, der kommer med rollen som feltpræst. Podcasten er optaget i forbindelse med Udsendt Af Danmark LIVE arrangement i Sct. Michaelis Kirke i januar 2024. Podcasten indgår som en del af det folkeoplysende arbejde, som vi laver i samarbejde med https://www.folkogsikkerhed.dk Afslutningsvis åbner han op for de emotionelle og etiske dilemmaer, han står over for, både i felten og hjemme, samt betydningen af at anerkende de tunge byrder, soldater og han selv bærer på.
  19 min. 31 sec.

Unisciti al Supporters Club di "Udsendt Af Danmark"

Inizia a supportare questo podcast e entra a far parte della sua community.

Mød de udsendte af Danmark - vi samler historien fra Danmarks internationale missioner, stiller om til dem, der lige nu befinder sig i verdens brændpunkter. Vi er nysgerrige på mennesket...

mostra di più
Mød de udsendte af Danmark - vi samler historien fra Danmarks internationale missioner, stiller om til dem, der lige nu befinder sig i verdens brændpunkter. Vi er nysgerrige på mennesket bag uniformen, lysten, modet, karrieren, arbejdet, opgaven og meget, meget mere.

Hvorfor vælger nogle at rejse væk fra familien i flere måneder? Ikke bag én gang, men gentagne gange? Hvad laver de egentlig, når de er udsendt? Hvordan er det at komme hjem? Umiddelbart bagefter - og hvordan går det, når man har været hjemme længe? Er det at være udsendt noget, der sætter sig i kroppen? Hos den enkelte? Hos alle?

Lyt med og mød en lang række af de personer, som har haft Danmarks internationale missioner tæt inde på livet. Enten stået helt i front og skudt mod fjenden, truffet de svære beslutninger hjemme i Danmark og i felten eller haft den tætte og nære kontakt til de udsendtes pårørende.

Følg med, når vi dykker ned i de personlige fortællinger fra Danmarks veteraner og kommer tættere på historien om Danmarks internationale indsatser i verdens brændpunkter og deres helt personlige unikke historier, som ikke er blevet fortalt før.
mostra meno
Contatti
Informazioni

Sembra che non tu non abbia alcun episodio attivo

Sfoglia il catalogo di Spreaker per scoprire nuovi contenuti

Corrente

Sembra che non ci sia nessun episodio nella tua coda

Sfoglia il catalogo di Spreaker per scoprire nuovi contenuti

Successivo

Copertina dell'episodio Copertina dell'episodio

Che silenzio che c’è...

È tempo di scoprire nuovi episodi!

Scopri
La tua Libreria
Cerca