9 GEN 2025 · Tror du, at du kunne skrive, hvis ikke du var skizofren?
Det spørgsmål er forfatter Anna Juul blevet stillet af flere journalister. For når medierne fortæller historier om mennesker med psykiske lidelser og diagnoser skal de følge en særlig fortælleskabelon – og giver ofte et forvrænget billede af psykisk sygdom, mener Anne Juul, der selv er uddannet manuskriptforfatter fra Den Danske Filmskole
"Jeg synes, at det er ekstremt uhensigtsmæssigt, hvis der bliver skabt en fortælling om, at psykisk sygdom skaber en særlig form for kreativitet,” siger Anna Juul.
Det er ligesom enten eller – enten historien om den psykisk syge, der nu har fundet svaret og er blevet lykkelig, eller de dybt tragiske sager, hvor psykisk syge, ofte paranoidt skizofrene, slår andre mennesker ihjel, oplever Anna Juul.
Hun ville ønske, at der kom mere fokus på mellemlaget, de mere jævne historier om, hvad det vil sige at leve med psykisk sygdom. Og at man tog en større samtale om, hvornår mennesker er syge, og hvornår det er systemet, man har indrettet, der er sygt.
”Diagnoser som ADHD, autisme, angst og depression får stor opmærksomhed. Men jeg oplever stadig et markant stigma omkring andre diagnoser fx skizofreni og borderline, og at et emne som selvmord fortsat er ekstremt tabubelagt,” siger Anna Juul.
Det efterlader et udsnit af psykiatrien i mørke. Og det smitter af på de politiske beslutninger, fx når der kommer en ny psykiatriplan, hvor det, som får opmærksomhed i medierne, ofte præger det politiske fokus. Dertil kommer hele skævvridningen og udvandingen af diagnosebegrebet, som ifølge Anna Juul følger med mediernes jagt efter traumefortællinger med lykkelig slutning.
Journalist https://www.linkedin.com/in/anne-anthon-andersen/ har talt med Anna Juul. Anne har læst artiklen op, så den nu ligger her i vores podcastkanal Socialt Indblik.
https://www.socialtindblik.dk/forfatter-anna-juul-psykisk-sygdom-er-ikke-en-taske-man-kan-tage-af-og-paa/.
Udgivet af Socialt Indblik. https://www.socialtindblik.dk/nyhedsbrev/e.