Copertina del podcast

No vagis als museus!

 • Sabem viure en pau?

  25 GEN 2024 · Ucraïna, Gaza... i les desenes de guerres que hi ha per diferents punts del món ens conviden a mirar enrere i comprovar... que hi ha encara més guerres, més conflictes, més batalles. Així que avui ens preguntem: els éssers humans, sabem viure en pau? L'Ari i en Víctor, aquest cop en companyia del Jan, s'ho pregunten sense acabar d'entendre ni com ni per què. Així que ens queda el millor recurs possible: anar als museus a preguntar als qui en saben! Coneixerem la història dels caps clavats d'Ullastret de la mà de Gabriel de Prado i també visitarem el Museu Etnogràfic de Ripoll, on conversarem amb Roser Vilardell, i el Museu d'Història de Sant Feliu de Guíxols, on Sílvia Alemany ens explicarà el programa de memòria democràtica 'Àngel Jiménez'. En definitiva, tres punts de vista complementaris que ens aproximen una mica més a la naturalesa bèl·lica de la Humanitat.
  Ascoltato 12 min. 39 sec.
 • Com es feien fotos... abans de les fotos?

  18 GEN 2024 · Quantes fotos teniu al mòbil? Sou com l'Ari, que en té milers? O com en Víctor, que amb prou feines fa un parell de fotos per viatge? Fer fotos constantment significa documentar petits instants de les nostres vides, el que vol dir que generem una quantitat enorme de petits (o grans) arxius vitals. Això ens porta a preguntar-nos... I quins eren els precedents de les fotos? Com es feien les fotos abans que fossin el que ara són? Per a obtenir respostes, anem al Claustre de la Catedral de Girona, on el director del museu Tresor de la Catedral, Joan Piña, ens mostra els que podrien ser els primers 'selfies' de la història de Catalunya. Hi anirem també al Museu d'Història de Sant Feliu de Guíxols, on coneixerem (de la mà d'Emma Coll) els tallers de cianotípia i altres activitats i exposicions.
  Ascoltato 9 min.
 • Uns tant... i d'altres tan poc. Parlem de desigualtat

  11 GEN 2024 · Com ens agrada pensar que tots som iguals! Davant la llei, a la feina, a casa... Però sabem que no sempre és ben bé així! L'Ari i en Víctor s'ho pregunten a partir d'una anècdota casual, gairebé una broma, que s'acaba convertint en reflexió gràcies als museus. Avui parlarem de desigualtats al llarg de la història i ho farem de la mà de Quim Tremoleda (MAC Empúries), Ramon Buixó (MAC Girona) i Eva Pasqual (Museu del Joguet de Figueres).
  Ascoltato 13 min. 38 sec.
 • És possible un fast food saludable i de Km.0?

  21 DIC 2023 · Ets de burger o d'anxova? Llesca de pa o el tupper de la mama? Avui ens preguntem si és possible menjar bé, saludable i ràpid! Ah, i de quilòmetre zero! A les comarques de Girona en sabem (i molt) de menjar saludable i per llepar-se els dits! Per saber la resposta a les nostres preguntres, avui anem a visitar diferents museus: començarem pel Museu de l'Anxova i de la Sal a l'Escala; seguirem per l'Ecomuseu Farinera de Castelló d'Empúries i acabarem el recorregut al Museu de la Pesca de Palamós. Som-hi!
  Ascoltato 10 min. 16 sec.
 • És dur ser jove!

  14 DIC 2023 · Feines precàries, dificultat per accedir a un pis digne... És dur ser jove! ...O no? Avui l'Ari i en Víctor es plantegen aquesta qüestió des d'una perspectiva històrica. Perquè si avui les dificultats tenen a veure amb el progrés social o personal, al llarg de la història estava en joc la pròpia supervivència. Com sempre, busquem respostes als museus. En aquesta ocasió anem a parlar amb el Museu del Joguet de Figueres, el Museu del Suro de Palafrugell i el MAC Ullastret. Tres perspectives ben diferents per a una mateixa pregunta. Ens acompanyes a la nostra no-visita als museus?
  Ascoltato 12 min. 24 sec.
 • Condicions de treball a comarques de Girona

  30 NOV 2023 · És dur trobar feina! Però també és dur aguantar segons quines condicions de treball. Encara avui és així, ja sigui per la pròpia duresa d'algunes feines o bé per les condicions a què determinades empreses sotmeten els seus treballadors i treballadores. Avui l'Ari i en Víctor es pregunten com de dures eren les feines d'abans i fins a quin punt estaven protegits els empleats de dècades o segles enrere. Per saber-ne les respostes, un cop més les busquen als museus: aquest cop anirem al Museu de la Terracotta, a La Bisbal, i l'Ecomuseu de la Farinera, a Castelló d'Empúries. Ens hi acompanyeu en aquest viatge?
  Ascoltato 11 min. 4 sec.
 • El mar: identitat mediterrània

  23 NOV 2023 · "Podries viure sense mar?", li pregunta en Víctor a l'Ari. I ella respon: "no, de cap manera!". I és que el mar és molt més que un acompanyant paisatgístic: és tot un element d'identitat cultural del Mediterrani, que com veurem ens uneix molt més del que ens separa. Avui a 'No vaigs als museus' busquem els nostres referents marítims a través del Museu de la Mediterrània de Torroella de montgrí i del Museu de la Pesca de Palamós.
  Ascoltato 8 min. 38 sec.
 • Moviments migratoris: un fenomen recent?

  16 NOV 2023 · Quan fa que hi ha moviments migratoris a Catalunya? Cinquanta anys? Un segle? Més de 500 anys? I si us diem que les migracions han estat una constant a les comarques gironines des de la prehistòria? Avui a ‘No vagis als museus’ ens preguntem per aquest fenomen i, com sempre, busquem les respostes als nostres museus. Començarem per Banyoles amb la idea de comprovar si ja al Neolític podíem parlar d’això que avui en diem “multiculturalitat”. Parlarem amb Clara Bayarri, coordinadora dels Serveis Educatius dels Museus de Banyoles, i Andrea Ferrer, conservadora del Museu Arqueològic de Banyoles. Conversarem també amb Quim Tremoleda, arqueòleg del jaciment d’Empúries, i finalment amb Sílvia Planas, directora del Museu d’Història de Girona. Ja us avancem que les respostes us sorprendran!
  Ascoltato 9 min. 51 sec.
 • Canvi climàtic i consciència ambiental

  9 NOV 2023 · Estius cada cop més calorosos, sequera, pedregades mai vistes... el canvi climàtic es deixa notar i a comarques gironines tenim un repte afegit: combinar la necessitat del turisme amb el respecte per l’entorn. És sostenible, això? Es pot buscar un equilibri a tot plegat? Turisme i respecte mediambiental poden anar de la mà? Un cop més, els muses ens ajudaran a trobar una resposta rigorosa i documentada. Parlarem amb Gerard Cruset, director del Museu de la Mediterrània, que a més acull el Centre d’Interpretació del Parc del Montgrí, les illes Medes i el Baix Ter. I després preguntarem també a Georgina Gratacós, conservadora del Museu Darder de Banyoles i a Clara Bayarri, coordinadora dels Serveis Educatius dels Museus de Banyoles. Avui amenitzem el pòdcast amb música dels Terratombats! Amb el seu tema 'Bous i esquelles'
  Ascoltato 11 min. 45 sec.
 • I els museus... parlen de sexe?

  2 NOV 2023 · El sexe, la sexualitat, és un aspecte important de les nostres vides. Si ens preguntessin les 5 coses que ens interessen més a la vida, el sexe estaria sens dubte a dalt del ‘ranking’. Però la sexualitat no és només el sexe en sí, sinó tot el que comporta a nivell organitzatiu a les societats: la família, la diversió, els tabús, el poder, la distribució de rols, fins i tot el joc! Així que avui, a No vagis als museus, volem parlar de sexe i sexualitat, i ho farem mb l’ajuda de dos museus i amb dues òptiques ben diferents: el Museu del Joguet de Figueres i el Tresor de la Catedral de Girona.
  Ascoltato 11 min. 9 sec.

Les Comarques de Girona atresoren milers d’històries i objectes que mereixen la nostra atenció. El problema és que no sempre ho sabem! Els museus són plens d'històries que ens sorprendrien...

mostra di più
Les Comarques de Girona atresoren milers d’històries i objectes que mereixen la nostra atenció. El problema és que no sempre ho sabem! Els museus són plens d'històries que ens sorprendrien o que fins i tot ens semblarien increïbles... i un públic ampli, jove, que potser no té encara el costum de visitar museus. En canvi, sí té interès per conèixer i explorar. I el que és més important: compartir!

Des de la Xarxa de Museus de les Comarques de Girona hem unit el binomi curiositat i joves i hem produït 12 pòdcasts adreçat als joves i fets per joves a partir de les seves demandes d'interès i curiositats.

Amb el suport de Generalitat de Catalunya i Diputació de Girona.
mostra meno
Contatti
Informazioni

Sembra che non tu non abbia alcun episodio attivo

Sfoglia il catalogo di Spreaker per scoprire nuovi contenuti

Corrente

Copertina del podcast

Sembra che non ci sia nessun episodio nella tua coda

Sfoglia il catalogo di Spreaker per scoprire nuovi contenuti

Successivo

Copertina dell'episodio Copertina dell'episodio

Che silenzio che c’è...

È tempo di scoprire nuovi episodi!

Scopri
La tua Libreria
Cerca