Copertina del podcast

Koinonia Bijbelstudie Live

  • Rasjie: Van wie is het land eigenlijk?

    26 GIU 2024 · Een oude kwestie die ook in onze tijd speelt: wie is eigenlijk de eigenaar van het land Israël? Er is een tekst in de Bijbel, de eerste tekst, het eerste vers dat luidt: “In het begin schiep God de hemel en de aarde.” Misschien beter vertaald als “toen God een begin maakte met de schepping van hemel en aarde,” als een soort opschrift. Dit vers gaf aanleiding tot een commentaar van Rabbi Shlomo Yitzchaki, geboren in Troyes, Frankrijk, 1040 en gestorven in 1105. Hij was een van de belangrijkste verklaarders van zowel de Tenach, de Joodse Bijbel, als de Talmud. Rabbi Shlomo Yitzchaki, ook wel bekend als Rashi, schreef een commentaar op het eerste vers van de Bijbel: “Beresjiet bara Elohim et ha’shamayim ve’et ha’aretz.” In het Hebreeuws zijn er merkwaardige zaken aan dit vers te ontdekken. “Beresjiet” betekent “in het begin van,” en “bara” betekent “hij schiep.” Grammaticaal kunnen deze woorden niet samen gaan. Er zouden andere uitdrukkingen moeten staan zoals “Barisjona bara” of “Batchila bara,” wat letterlijk betekent “in het begin schiep God.” Maar er staat “beresjiet bara,” “in het begin van, schiep God”, wat commentatoren heeft beziggehouden. Rashi’s vader, Rabbi Yitzchak, zei dat de Torah had moeten beginnen met Exodus 12:2: “Deze maand zal voor jullie het begin van de maanden zijn,” omdat dit het eerste gebod aan Israël was. Waarom begint de Torah dan met “beresjiet”? Volgens Rashi om te laten zien dat God de schepper is en daarom kan doen met het land wat Hij wil. Psalm 111:6 zegt: “De kracht van zijn daden heeft hij zijn volk verteld.” Dit toont aan dat God Israël het erfdeel van de volkeren aan Israel gaf. De volkeren zeggen vaak dat Israël rovers zijn omdat ze het land Kanaan hebben veroverd. Maar volgens Rashi’s uitleg van Genesis 1:1  heeft God heel de aarde geschapen en kan Hij het geven en nemen naar Zijn wil. Israël kan dus antwoorden dat heel de aarde van God is en dat Hij het land aan hen gegeven heeft. Rashi legt verder uit dat “Beresjiet bara” betekent “in het begin van Gods scheppen.” Het vers vraagt om uitleg: letterlijk genomen is het grammaticaal incorrect. Daarom moet men begrijpen dat God in Zijn wijsheid koos om Israël het land te geven vanwege hun rol in Zijn plan. Het “begin”  kan immers zowel slaan op de Torah (het begin van Zijn weg) en op Israel (het begin van Zijn oogst).God schiep hemel en aarde om Israël een plaats te geven waar zij Zijn wetten konden naleven. De Torah is immers het begin van Gods weg in de wereld. De schepping toont Gods doel om rechtvaardige relaties tussen mensen en hun omgeving te bevorderen door middel van Zijn geboden.
    Ascoltato 20 min.
  • Linkse vooroordelen tegen Israel (2)

    25 GIU 2024 ·   Vanuit een rationeel oogpunt is het verbazingwekkend dat zoveel academici en andere schrijvers gefixeerd zijn op de zogenaamde misdaden van Israël, terwijl ze de genocidale gruwelen van verschillende landen in Afrika negeren. Deze fixatie kan verklaard worden door de positie van postkoloniale critici, die niet geneigd zijn om Arabische landen of niet-westerse landen in het algemeen te bekritiseren. Ze negeren moedwillig de realiteit dat Israël vandaag de dag, net als in het bijbelse verleden, omringd wordt door grote aantallen vijandige vijanden met militaire macht. Israël, met zijn achtduizend vierkante mijl waar zeven miljoen mensen wonen, wordt omringd door een Arabische wereld die 5,14 miljoen vierkante mijl bezet met een bevolking van vierhonderd miljoen. Het is een bittere waarheid dat de staat Israël sinds zijn oprichting in mei 1948 voortdurend wordt veroordeeld vanwege zijn bestaan en legitimiteit. Deze beoordeling gaat veel verder dan gepaste en verdiende kritiek op het gedrag van de staat Israël of zijn burgers, met betrekking tot specifieke acties of niet-acties. Dit soort critici gebruikt onevenredig harde taal en concentreert zich op wat zij afschilderen als racisme, discriminatie, etnische zuivering, schendingen van mensenrechten, kolonialisme en oneigenlijke bezetting van grondgebied door Israël, dat zij beschuldigen als een apartheidsstaat. Een bekend voorbeeld van deze buitensporige kritiek op Israël zijn de werkzaamheden van internationale organen zoals de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties, die zes van haar tien speciale spoedzittingen aan Israël heeft gewijd; geen enkele werd gewijd aan Rwanda of Soedan met hun ontstellende genocide. Het onevenwicht in het gedrag van de VN bleek opnieuw in november 2012, toen de Algemene Vergadering van de VN Soedan met 176 van de 193 leden verkoos voor een termijn van drie jaar in de Economische en Sociale Raad van de VN, die geacht wordt het respect voor de naleving van de mensenrechten en fundamentele vrijheden voor iedereen te bevorderen. De onevenwichtigheid en de internationale dubbele standaard die op Israël wordt toegepast, en de islamitische obsessie voor de vernietiging ervan, worden nog opvallender wanneer het bestaan van het land zelf wordt bedreigd. De primaire zorg van natiestaten is de bescherming van hun burgers. Dit principe van het internationaal recht is vastgelegd in Artikel 51 van het Handvest van de Verenigde Naties, dat verwijst naar "het inherente recht op individuele of collectieve zelfverdediging" als er een gewapende aanval plaatsvindt tegen een lidstaat. Geen enkele soevereine natie kan aanvallen of geplande aanvallen op haar grondgebied of bevolking tolereren. Michael Curtis, Jews, Antisemitism and the Middle East
    Ascoltato 2 min. 59 sec.
  • Linkse Vooroordelen over Israël

    25 GIU 2024 · Ik vind het erg frustrerend dat sommige intelligente mensen, met name liberale en linkse politici, vaak misleidende en bevooroordeelde meningen over Israël hebben, die soms zelfs als antisemitisch kunnen worden beschouwd. Met name de specifieke beschuldigingen van landannexatie en apartheid kunnen relatief eenvoudig worden weerlegd door te verwijzen naar historische gebeurtenissen en huidige realiteiten, zoals het stemrecht van Arabische Israëli's. Het is een ergerlijke zaak: het bewust en stelselmatig negeren van feiten door sommige politici. Er is een echte  noodzaak om tegen dergelijke ongegronde beweringen te blijven protesteren.
    Ascoltato 7 min. 52 sec.
  • De weg van Abraham - Verkondiging in Warmenhuizen

    16 GIU 2024 · Verkondiging in de Oude Ursulakerk in Warmenhuizen. De weg van Abraham: uittrekken uit het vertrouwde om de weg te gaan van gastvrijheid tegenover allen. Genesis 18:1-9 en 16-23. Ook het pleidooi voor Sodom hoort bij de nieuwe weg van Abraham. 
    Ascoltato 26 min. 46 sec.
  • Ascoltato 8 min. 45 sec.
  • Deuteronomium 1 - kort commentaar

    2 GIU 2024 · Een kort commentaar op de tekst van 2 juni 2024: Deuteronomium 1. het land, de rechtspraak, de verspieders, gehoorzaamheid.
    Ascoltato 5 min. 17 sec.
  • Leesrooster: Deuteronomium 1

    2 GIU 2024 · Lezing van Deuteronomium 1 in de HSV. Het Bijbelleesrooster van Koinonia Bijbelstudie Live!
    Ascoltato 9 min. 40 sec.
  • Voorbereiding op de preek van zondag 2 juni 2024

    31 MAG 2024 · Aanstaande zondag wil ik proberen in de gemeente hier in Anna Paulowna, te laten zien hoe de gemeente in de geschiedenis staat. In de huidige tijd kunnen gemeten zich er eenzaam voelen omdat ze alleen staan in een wereld die niet wil horen over God en gebod. Nu vinden we in Exodus 19 een mooie omschrijving van de status en de missie van Israël. Het door God uit Egypte bevrijden volk heeft als opdracht de geboden van God te vervullen. Dan kan het een volk worden van koningen en priesters. Soeverein en door niemand overheerst; priesterlijk als middelaar tussen God en de wereld. Diezelfde opdracht geeft Petrus in zijn eerste brief aan de gemeente. En dan vinden we in openbaring hoofdstuk 3, in de gemeente van Philadelphia. Hoe de gemeente als een kleine minderheid in de samenleving deze rol vervuld heeft. Die gemeente heeft maar kleine kracht maar zij kent ook Volharding. Zij blijft ondanks alles vasthouden aan God Woord. In deze uitzending denk ik hardop na over wat ik aanstaande zondag in de vorm van een preek wil gaan zeggen.
    Ascoltato 45 min. 5 sec.
  • Kritiek op mijn eigen preek in Anna Paulowna van 19 mei 2024

    21 MAG 2024 · Kritisch commentaar op mijn preek van afgelopen zondag, Pinksteren 2024. (19 mei) Wat heb ik willen zeggen? Wat had ik moeten zeggen? Wat heb ik feitelijk gezegd en wanneer ging het fout? Zo heb ik  ook de preken van anderen beoordeeld, en nu ook een van mijn eigen preken. De preek zelf vind je hier: https://koinoniabijbelstudie.nl/de-geest-getuigt-dat-wij-kindeen-van-god-zijn/
    Ascoltato 44 min. 56 sec.
  • Voorbereiding op Pinksteren 2024

    17 MAG 2024 · Mijn exegetische voorbereiding op de dienst van aanstaande zondag 19 mei in de PKN gemeente van Anna Paulowna.
    Ascoltato 1 h 24 min. 43 sec.
  • Supporters Club

    #19 - Vrouw in het ambt en: Charismania in de HSV studiebijbel

    22 NOV 2019 · De discussie is weer opgelaaid, nu buiten de PKN die daar vele jaren geleden last van had. Mogen vrouwen in het ambt - ouderling en predikant - staan? Bijbelvaste christenen kennen de zwijgteksten, maar ook in de Confessionele Vereniging gaan nu stemmen op om daar vooral relativerend mee om te gaan. Volgende week een verslag van de bijeenkomst van het CV in Nunspeet over deze vraag met ds. Van Veluw. Wat is het Bijbelse antwoord? En wat gebeurt er wanneer we zeggen dat de Bijbel niet het laatste woord heeft? Is Paulus dan in elk opzicht verouderd? Vooruitlopend op de CV vergadering alvast een radicale kanttekening bij een treurig debat. En dan: ontdekkingen in de HSV studiebijbel. Wat zeggen de kanttekeningen bij 1 Kor. 12-14, wanneer het over de gaven van de Geest gaat? Sporen van Charismania zijn dan overal te vinden. Een klinisch onderzoek. Vanwege de lengte afgewisseld met enkele muzikale bijdragen.
Onder naam KOINONIA BIJBELSTUDIE verzorg ik regelmatig bijbelstudies en beschouwingen over het kerkelijke leven. Soli Deo Gloria!
Contatti
Informazioni

Sembra che non tu non abbia alcun episodio attivo

Sfoglia il catalogo di Spreaker per scoprire nuovi contenuti

Corrente

Copertina del podcast

Sembra che non ci sia nessun episodio nella tua coda

Sfoglia il catalogo di Spreaker per scoprire nuovi contenuti

Successivo

Copertina dell'episodio Copertina dell'episodio

Che silenzio che c’è...

È tempo di scoprire nuovi episodi!

Scopri
La tua Libreria
Cerca