Copertina del podcast

Forsvarshistorien

  • Charlotte Wetche: Direktør for CenSec og brigadegeneral af Reserven

    21 GIU 2024 · Charlotte Wetche bærer mange kasketter. Hun er brigadegeneral af reserven, formand for NATO’s National Reserve Forces Committee og så er hun direktør i CenSec, Center for Defence, Space & Security, en erhvervsklynge for aktører inden for forsvar, rum og sikkerhed​. Bag sig har hun en lang karriere i Forsvaret. Den har blandt andet inkluderet udsendelser til Bosnien, Irak og Afghanistan. Hun var Anders Fogh Rasmussens militære assistent, da han bestred posten som NATO’s generalsekretær fra 2009 til 2014. Og så var hun chef for Forsvarets udsendte bidrag og https://forsvarshistorien.dk/saa-gik-det-fra-umuligt-til-bare-vanskeligt/ ud af Kabul, da byen faldt til Talebanbevægelsen efter tyve års krig.  Forsvarshistorien mødte hende på Kastellet i København til en snak om NATO, Afghanistan og en lang karriere i Forsvaret. Denne podcast er produceret for https://www.folkogsikkerhed.dk/ i anledning af NATO 75 år.  Den er muliggjort med støtte fra Den A.P. Møllerske Støttefond.
    Ascoltato 20 min. 32 sec.
  • Frank Trojahn: Viceadmiral og Danmarks militære repræsentant til NATO

    13 GIU 2024 · Frank Trojahn - Viceadmiral og Danmarks militære repræsentant til NATO i Bruxelles  Vi er i dette afsnit taget en tur til Bruxelles for at besøge Frank Trojahn i anledning af NATO's 75-års jubilæum. For blandt andet at høre om hverdagen i verdens største militæralliance og hvad jobbet i NATO består af. Frank Trojahn har jagtet pirater, været chef for Søværnet og har masser af praktisk erfaring med NATO-operationer. Han har også været dansk forsvarsattaché i Washington D.C., men nu sidder han i NATO-hovedkvarteret i Bruxelles, hvor han dagligt repræsenterer Danmark. Han fortæller om den danske repræsentation, som er delt i to dele: den politiske del og den militære del. Frank Trojahn står selv i spidsen for den militære del, som beskæftiger sig med den danske militære repræsentation til NATO og EU. Denne podcast er produceret for https://www.folkogsikkerhed.dk i anledning af NATO 75 år.  Den er muliggjort med støtte fra Den A.P. Møllerske Støttefond.
    Ascoltato 15 min. 5 sec.
  • NATO Defence College - Mød danskeren, der står i spidsen for NATOs universitet

    7 GIU 2024 · MALT - en dansker i spidsen for NATO’s universitet  Han er født Nielsen og fik ved dåben fornavnene Max Arthur Lund Thorsø, så her har vi forklaringen på, at alle med berøring med Forsvaret kender ham som MALT. Hans lange karriere har gjort ham til generalløjtnant via mellemstationer som chef for Flyvevåbnet og posten som viceforsvarschef.    Nu er han - som den anden dansker siden generalløjtnant Eigil Wolff sad på posten i 70’erne - chef for Nato Defence College i Rom. NDC er NATO’s universitet og modtager hvert år kursister fra hele alliancen og udvalgte partnernationer.   Her lærer kursisterne vigtige kompetencer, som gør dem i stand til at varetage vigtige roller i NATO og deres egne landes respektive forsvar.   Men kun få kender til NDC og hvilket arbejde der foregår i universitets kontorer, klasselokaler og forelæsningssale.  I anledning af NATOs 75 år er vi taget til Rom for at snakke med MALT, og høre om hvad NDC egentlig er.  Denne podcast er produceret for https://www.folkogsikkerhed.dk i anledning af NATO 75 år.  Den er muliggjort med støtte fra Den A.P. Møllerske Støttefond.
    Ascoltato 37 min. 19 sec.
  • Knud Bartels: Fra København til Bruxelles 

    31 MAG 2024 · Få kender Forsvaret og NATO så godt som pensioneret general Knud Bartels. For han har siddet i toppen af begge organisationer.   Fra 2009 til 2011 bestred han posten som forsvarschef, den højeste stilling i Forsvaret. En tid som nok særligt huskes for Danmarks engagement i Afghanistan.  I 2011 blev han valgt som formand for NATO’s militærkomite. Militærkomiteen består af NATO-landenes respektive forsvarschefer og repræsentanter, og rådgiver NATO’s politiske ledelse i militære spørgsmål.   Interviewet med Knud Bartels er en del af Folk & Sikkerheds projekt Danmark i NATO i 75 år. Knud Bartels er i dag bosat i Belgien. Vi mødtes med den erfarne general i hans hjem udenfor Bruxelles, ikke langt fra NATO-hovedkvarteret hvor han havde sin daglige gang i flere år. Vi tog til Bruxelles for at tale om hans karriere, hans syn på hans tid i Forsvaret, de aktuelle sikkerhedspolitiske udfordringer, herunder også NATO og hans erfaringer fra de højeste niveauer af internationalt militært samarbejde. Denne podcast er produceret for https://www.folkogsikkerhed.dk i anledning af NATO 75 år.  Den er muliggjort med støtte fra Den A.P. Møllerske Støttefond. Foto: NATO Photos 
    Ascoltato 45 min. 20 sec.
  • Mogens Lykketoft og udenrigspolitikken

    24 MAG 2024 · Mogens Lykketoft og udenrigspolitikken. Den unge Mogens Lykketoft voksede op i en urolig tid. Født i 1946 oplevede Mogens som dreng den kolde krigs jerntæppe sænke sig over verdenen. Den sovjetiske knusning af opstanden i Ungarn i 1956 satte dybe spor i den 10-årige Mogens, og vakte en livslang interesse for udenrigs- og sikkerhedspolitik. Forsvarshistorien har mødt Mogens Lykketoft i hans hjem i Klampenborg til en snak om kold krig, fodnoter og den sikkerhedspolitiske situation i Europa. Vi kommer blandt andet ind på hvordan en ung Mogens Lykketoft lagde sig ud men den socialdemokratiske udenrigspolitiske linje, hvorfor Mogens mener fodnotepolitikkens er mere nuanceret end som så, og hvordan han ser på Europas fremtidige sikkerhedsudfordringer. Denne podcast er produceret for https://www.folkogsikkerhed.dk i anledning af NATO 75 år.  Den er muliggjort med støtte fra Den A.P. Møllerske Støttefond. Foto: Per Steen Lynge / Forsvarsgalleriet.dk
    Ascoltato 37 min. 49 sec.
  • Hillingsø: Anekdoter fra en lang karriere

    10 MAG 2024 · Da Hillingsø blev smidt ud af Forsvaret  Generalløjtnant Kjeld Hillingsø har haft en flot løbebane i dansk Forsvar, men ikke fra dag 1. Vidste du, at han blev smidt ud fra Søværnets sergentskole midt i 50’erne, fordi det københavnske natteliv var mere interessant end matematik? Men efter en sommer i civil som natportier i Skagen kom han stærkt tilbage, kom til Livgarden og steg i graderne gennem alle de år, hvor den kolde krig krævede et konstant højt beredskab. Vi har mødt ham til en lang snak i den rigtige ramme: Hans gamle arbejdsplads Gothersgades Kaserne i København.   Her fortæller han veloplagt om sine op- og nedture - med en lykkelig afslutning. Podcasten er produceret for Livgardens Historiske Samling og kan opleves hos Livgardens Historiske Samling fra 1. juni 2024 og frem. Her vil anekdoterne fra General Hillingsø indgå i en større samling om Den Kongelige Livgarde. 
    Ascoltato 50 min. 26 sec.
  • Hillingsø: Civile har sat Forsvaret ud af spil

    26 MAR 2024 · Set med en gammel og garvet generals øjne er verdenssituationen mere end dyster. Warszawa-pagten er fortid, men de angrebsplaner, de havde mod Danmark, er ikke fortid, for kysterne, terrænet og truslerne er de samme.   Det mener generalløjtnant Kjeld Hillingsø, som har været soldat under hele den kolde krig og med dyb skepsis oplevet Forsvarets transformation efter Berlinmurens fald og fokusskiftet mod terrorbekæmpelse.   Han begyndte i Forsvaret i 1954, og vi mødte ham på et af hans karrieres faste holdepladser i november 2023, Gothersgades Kaserne i København, og her afleverer han blandt andet denne bredside mod indretningen af Forsvarets ledelse:   ”Man fremmede DJØF’ere og andre civilister. Man neddroslede antallet af officerer i Forsvarsministeriet og førte flere og flere civile ind og - hvad der var helt bedrøveligt og meget forkert - man skar forsvarschefens stilling ned, så i stedet for at have kommandoen over hele forsvaret og alle grene af forsvaret, så gjorde man ham udelukkende til operativ chef. Der blev oprettet en række styrelser som skulle drøfte med hinanden. Enhver, der har studeret krigshistorie ved, at et diskussionsforum som ledelsesinstrument, det dur ikke. Så i de sidste næsten tyve år har vi faktisk har vi haft et Forsvar, der ikke kunne virke som Forsvar. Man har en departementschef med 100 mand under sig, ham sætter man til at træffe beslutninger og samle informationer til noget, som han ikke aner, hvad han skal bruge til, for han er ikke militært uddannet. Jeg har svært ved at se, at man overhovedet har fået nogen fordele ud af det. Der er ingen god undskyldning for at have lavet systemet om og jeg har vanskeligt ved at se, at det civile overhovedet kan tilføre det militære system noget, som det militære system kan lære af,” siger Hillingsø i denne podcast, der er lavet for Livgardens Historiske Samling og som også indeholder en sjovere del - nemlig en lang række anekdoter fra generalens liv. Anekdoterne kan opleves hos Livgardens Historiske Samling fra 1. juni 2024 og frem. 
    Ascoltato 41 min. 34 sec.
  • Værnepligt og NATO forstærkninger

    16 FEB 2024 · Med Ruslands invasion af Ukraine, er der ting fra historiebøgerne, som igen er blevet aktuelle. Det ene er værnepligten. I dag er det særligt debatten om ligestilling, som fylder når snakken falder på værnepligten. Men hvor stammer traditionen for værnepligt i Danmark egentlig fra? Som du kan høre i afsnittet, går dens rødder længere tilbage end man måske lige skulle tro. I anden del af afsnittet handler det om NATO-forstærkninger. Med REFORGER-øvelserne under den kolde indøvede man modtagelsen af NATO-forstærkninger til Vesteuropa i tilfælde af krig med Warszawa-pagten. På sit højeste deltog der over 100.000 soldater i øvelserne. Et tal som først er nået igen med dette års Steadfast Defender-øvelse. Vi har taget to af ugens artikler og læser dem højt for dig, så du kan læse med ørerne. - https://forsvarshistorien.dk/vaernepligt-tilbage-i-hoej-kurs-vaernepligtens-historie-og-fremtid/ - https://forsvarshistorien.dk/nato-forstaerkninger-til-europa/ God fornøjelse.
    Ascoltato 19 min. 51 sec.
  • Hillingsø - et langt liv i uniform

    1 FEB 2024 · K.G.H. Hillingsø: Et langt liv i Forsvaret Få kender til livet i Forsvaret som pensioneret generalløjtnant K.G.H. Hillingsø I fire årtier gjorde K.G.H. Hillingsø tjeneste i Hæren. Her oplevede han den kolde krig fra første parket. For nyligt nedskrev Hillingsø nogle af sine erindringer, som blev overleveret til Livgardens Historiske Samling og Hærens Officersskole i forbindelse med et https://klartilkamp.dk/Krig-og-kunst-p%C3%A5-H%C3%A6rens-Officersskole/korpsanden I samarbejde med Livgardens Historiske Samling har vi fået lov til at indtale erindringerne, som er blevet til det afsnit du kan høre i dag. Du kan blandt andet høre historien om, hvordan Hillingsø blev smidt ud af Søværnets Officersskole efter nogle våde nætter i det københavnske natteliv, de ubarmhjertigt lange arbejdsdage i Forsvarsstaben, og om hvordan Hillingsø var med til at skærme et NATO-krigshovedkvarter for en flok ’turisters’ lidt for nysgerrige blikke.
    Ascoltato 23 min. 34 sec.
  • LIBANON 2011: Alle advarsler skubbet til side

    31 GEN 2024 · 9. januar er årsdagen for et trist kapitel i Flyvevåbnets historie. To soldater blev på denne dag i 2010 sendt ud på en køretur i Libanon med materiel, de ikke havde den krævede uddannelse til. Derfor gik det galt, og det kostede den ene livet. I denne podcast kan du lytte til en dybdegående artiklel skrevet af forsvarshistorien.dk. Her har vi fået indsigt i en række dokumenter hos Forsvarets Auditørkorps. De viser, at flere advarsler blev negligeret før den fatale køretur. https://forsvarshistorien.dk/alle-advarsler-skubbet-til-side/eller lyt med her. I relation til podcasten finder du en række ekstra artikler, som du kan læse her: - https://forsvarshistorien.dk/en-ulykke-i-libanon-og-de-lange-skygger/ - https://forsvarshistorien.dk/et-kronisk-splittet-land/
    Ascoltato 18 min. 50 sec.

Unisciti al Supporters Club di "Forsvarshistorien"

Inizia a supportare questo podcast e entra a far parte della sua community.

Forsvarshistorien er en podcast om Danmarks forsvars- og militærhistorie siden 1945. Podcasten kommer vidt omkring. Vi kommer igennem alt fra den kolde krig til kampvogne og fra Grønlands iskolde farvande...

mostra di più
Forsvarshistorien er en podcast om Danmarks forsvars- og militærhistorie siden 1945.

Podcasten kommer vidt omkring. Vi kommer igennem alt fra den kolde krig til kampvogne og fra Grønlands iskolde farvande til Afghanistans ørken.

Forsvarshistorien vil både fortælle historierne om de store beslutninger, men også om de mennesker der var med da det hele skete.

Hvad betød det for Danmark at sende soldater til Balkan i 1990’erne?
Hvordan genopbyggede man Forsvaret efter besættelsen?
Og hvor hurtigt kan en Willemoes-torpedobåd egentlig sejle?

Det er nogle af de spørgsmål, du kommer til at få svar på i denne podcast.

For at hjælpe med at fortælle historien inviterer vi fra tid til anden gæster i studiet. Det kan være alt fra eksperter og forskere til mennesker, som har oplevet historien på egen krop.

Gå i dybden med historien på Forsvarshistorien.dk
mostra meno
Contatti
Informazioni

Sembra che non tu non abbia alcun episodio attivo

Sfoglia il catalogo di Spreaker per scoprire nuovi contenuti

Corrente

Copertina del podcast

Sembra che non ci sia nessun episodio nella tua coda

Sfoglia il catalogo di Spreaker per scoprire nuovi contenuti

Successivo

Copertina dell'episodio Copertina dell'episodio

Che silenzio che c’è...

È tempo di scoprire nuovi episodi!

Scopri
La tua Libreria
Cerca