Copertina del podcast

En omhyggelig eksperimentarist

  • Outro

    10 FEB 2021 · Hvilken betydning har H.C. Ørsted for os i dag?
 Hvad kan vi lære af hans tilgang til at få ny viden. Og hvordan har hans opfindelse og tilgang til naturvidenskaben præget os? Hør de overvejelser som DTU’s rektor Anders O. Bjarklev og professor i ansvarlig teknologi på DTU Maja Horst har gjort sig. Tak fordi du lyttede med.
    Ascoltato 6 min.
  • Antenner og satellitter

    10 FEB 2021 · Hør DTU professor Olav Breinbjerg fortælle om den direkte forbindelse mellem elektromagnetisme og hvad der arbejdes med i dag på DTU Elektro, for at skabe teknologi til gavn for mennesker.
    Ascoltato 8 min. 27 sec.
  • Lyden af nordlys

    10 FEB 2021 · I denne fortælling skal du møde den danske samtidskunstner Jacob Kirkegaard der er dybt fascineret af lyde. Jacob er desuden et godt eksempel på en kunstner der finder inspiration i videnskabens verden og på den måde dyrker den tværfaglighed, der også prægede H.C. Ørsted måde at arbejde på. Læs mere om Jacob Kirkegaards praksis her: www.fonik.dk
    Ascoltato 6 min. 25 sec.
  • Solceller

    10 FEB 2021 · Bliv klogere på den energi vi kan få ud af sollyset. DTU professor Peter Christian Vesborg giver os et indblik i elektromagnetismens anvendelse i dagens forskning på DTU Fysik.
    Ascoltato 7 min. 46 sec.
  • Ascoltato 7 min. 19 sec.
  • Den Unge Ørsted og opdagelsen af elektromagnetismen

    10 FEB 2021 · H.C. Ørsted blev født i Rudkøbing i 1977 og det var naturligt at han, som sin far, skulle være apoteker. Det viste sig dog at H.C. Ørsted skulle påvise en stor naturvidenskabelig opdagelse i 1820, da han under en forelæsning beviste en sammenhæng mellem elektricitet og magnetisme. Denne sammenhæng er senere kommet til at danne baggrund for en lang række opfindelser og muligheder, som vi i dag tager for givet. 

Lyt til fortællingen og mød dr.phil. i historie og forfatter Dan Charly Christensen, og formand for Selskabet for Naturlærens Udbredelse, Dorte Olesen.
    Ascoltato 10 min. 23 sec.
  • Intro

    10 FEB 2021 · D. 21. Juni 1820 udsendte H. C. Ørsted en artikel, hvor han redegjorde for, at en magnetnål bevæger sig, når den er i nærheden af elektricitet. Opdagelsen var banebrydende og har siden dannet fundamentet for at vi i dag kan lave elektrisk strøm og bygge solceller, antenner og satelitter. På DTU har H.C. Ørsted en helt særlig plads, da han sad som den første direktør ved Den Polytekniske Læreanstalt (i dag DTU) tilbage i 1829-1851. “En omhyggelig eksperimentarist” er DTU's podcast om Ørsted og elektromagnetismen, skabt i 200-året for Ørsteds opdagelse af af sammenhængen mellem elektricitet og magnetisme. I løbet af små 50 minutter tager vi dig med på sporet af Ørsted, og de aftryk, han har sat. Vi undersøger hvordan opdagelsen skete? Hvordan den har hjulpet os - indtil videre. Og muligvis vil hjælpe os i fremtiden. Undervejs skal vi være i selskab med en bred skare af mennesker, der - nøjagtig ligesom Ørsted - alle lever og ånder for de tekniske videnskaber, og deler hans interesse for kultur og etik, sprog og ånd og samfund; Folketingsmedlem og tidl. Kulturminister Bertel Haarder, formand for Selskabet for Naturlærens Udbredelse Dorthe Olesen, professor i ansvarlig teknologi på DTU Maja Horst og prorektor på DTU Rasmus Larsen. Rigtig god fornøjelse!
    Ascoltato 5 min. 16 sec.
  • Teaser

    29 GEN 2021
    Ascoltato 1 min. 59 sec.

D. 21. Juni 1820 udsendte H. C. Ørsted en artikel, hvor han redegjorde for, at en magnetnål bevæger sig, når den er i nærheden af elektricitet. Opdagelsen var banebrydende og...

mostra di più
D. 21. Juni 1820 udsendte H. C. Ørsted en artikel, hvor han redegjorde for, at en magnetnål bevæger sig, når den er i nærheden af elektricitet. Opdagelsen var banebrydende og har siden dannet fundamentet for at vi i dag kan lave elektrisk strøm og bygge solceller, antenner og satelitter.

På DTU har H.C. Ørsted en helt særlig plads, da han sad som den første direktør ved Den Polytekniske Læreanstalt (i dag DTU) tilbage i 1829-1851.

“En omhyggelig eksperimentarist” er DTU's podcast om Ørsted og elektromagnetismen, skabt i 200-året for Ørsteds opdagelse af af sammenhængen mellem elektricitet og magnetisme.

I løbet af små 50 minutter tager vi dig med på sporet af Ørsted, og de aftryk, han har sat. Vi undersøger hvordan opdagelsen skete? Hvordan den har hjulpet os - indtil videre. Og muligvis vil hjælpe os i fremtiden.

Undervejs skal vi være i selskab med en bred skare af mennesker, der - nøjagtig ligesom Ørsted - alle lever og ånder for de tekniske videnskaber, og deler hans interesse for kultur og etik, sprog og ånd og samfund; Folketingsmedlem og tidl. Kulturminister Bertel Haarder, formand for Selskabet for Naturlærens Udbredelse Dorthe Olesen, professor i ansvarlig teknologi på DTU Maja Horst og prorektor på DTU Rasmus Larsen.

Rigtig god fornøjelse!
mostra meno
Informazioni
Autore HCØ2020
Categorie Scienze
Sito -
Email -

Sembra che non tu non abbia alcun episodio attivo

Sfoglia il catalogo di Spreaker per scoprire nuovi contenuti

Corrente

Copertina del podcast

Sembra che non ci sia nessun episodio nella tua coda

Sfoglia il catalogo di Spreaker per scoprire nuovi contenuti

Successivo

Copertina dell'episodio Copertina dell'episodio

Che silenzio che c’è...

È tempo di scoprire nuovi episodi!

Scopri
La tua Libreria
Cerca