4 MAG 2021 · Hoe voorkom ik sleur in mijn relatie? Is een relatie mogelijk met iemand die heel anders is dan ik? Bestaat onvoorwaardelijke liefde? (En maakt dat uit?)
Over deze en andere vragen gaat Laurens (31) in gesprek met Carin (25) en Korné (25). Zij vertellen over hun zoektocht naar een goede relatie. Luister mee, geniet van een diep gesprek en doe inspiratie op voor je eigen relatie.
Deel 1 van een mini-serie over relaties. Van De Grote Vragen (www.degrotevragen.nl).
----
Een groepje twintigers deed afgelopen maanden mee met de Zoektocht 'Hoe krijg ik een goede relatie?' In gesprek met elkaar, is de groep op zoek gegaan naar antwoorden op deze vraag. Individueel is iedere deelnemer aan de slag gegaan met een subvraag, vanuit hun persoonlijke belangstelling. In deze Podcast vertellen de deelnemers Carin en Korné wat deze zoektocht hen bracht. Carin: ''Door de diversiteit van de groep ontstonden er mooie discussies waarbij er veel van elkaar werd geleerd''
''Zijn jullie op zoek naar een goede relatie?'' vraagt gastheer en projectleider van De Grote Vragen Laurens van Lavieren bij de start van de podast. Nee, zeggen deelnemers Carin en Korné, ze hebben allebei een prima relatie. Waar ze dan wel naar op zoek zijn? Carin, al zes jaar een vaste partner, heeft vooral een praktische vraag: hoe geeft ze dankbaarheid een plek in haar relatie? ''Misschien komt het door de sleur, maar ik merk dat ik mij vooral focus op wat er beter kan, en niet altijd meer zie wat er wel heel goed is. Dankbaarheid is een eigenschap die helpt om dit wel te zien'' Korné deed mee aan de zoektocht met een meer filosofische insteek: bestaat onvoorwaardelijke liefde?
*Oefenen in dankbaarheid*
In hun individuele zoektocht, benaderden de deelnemers deskundigen en wetenschappers. Zo ging Carin te rade bij psycholoog en 'dankbaarheidexpert' Lilian Janse die zich baseert op de positieve psychologie. Carin: ''Toch zien mensen deze benadering als zelfbedrog en het camoufleren van zaken die wel fundamenteel mis zijn in een relatie.'' Op advies van Lilian is Carin toch dankbaarheid gaan oefenen.
*Een andere kijk op liefde*
Korné is vooral geïnteresseerd in de filosofische kijk op de liefde. Toch had zijn zoektocht ook een persoonlijke motivatie: ''Mijn vriendin heeft een andere levensvisie dan ik heb. Zij is gelovig, ik ben niet gelovig. We zien het concept liefde daardoor anders.''. Korné kwam op het spoor van filosoof Christopher Cortner. Deze filosoof ziet onvoorwaardelijke liefde als een onrealistisch concept, het kan niet bestaan. Daarna bestudeerde hij de visie van theoloog en schrijver C.S. Lewis en ontdekt een compleet andere kijk op de liefde. Kwetsbaarheid blijkt in deze visie het sleutelwoord.
Heeft de Zoektocht Carin en Korné verder geholpen? Welke inzichten hebben ze gekregen en welke conclusies verbinden ze hieraan? Beluister het gesprek tussen Korné, Carin en Laurens in deze podcast.