Contatti
Info
Prof Haluk Savaş ile ruhsal çözümler...
21 MAG 2020 · Prof. Haluk Savaş'ın yayında yanıtladığı sorular şöyle:
1- Psikiyatrik ilaçları sürekli belli bir saat düzenine göre mi içmek gerekir? Saatlerle kısıtlı olan aksama iyileşme halini etkiler mi?
2- Bir günde medazepamı en fazla kaç tane içebiliriz? Şu an günde 3 tane alıyorum daha da arttırılabilir mi?
3- Güvensiz bağlanma bir tür kaygı bozukluğu belirtisi midir?
4- Psikiyatrik ilaçlardan sonra ellerimdeki titreme arttı. Bu ilaçlara bağlı olabilir mi? Bunun çözümü var mı?
5- Sürekli olarak depresyon atağı geçiriyorum. Doktorum depresyon ilacı verdi ama atak geçirmeme mani olmuyor. Bu yüzden neşeli halimin hiç olmamasına rağmen bipolar bozukluk olduğumu düşünüyorum. Sizin bu konu hakkındaki yorumunuz nedir?
23 APR 2020 · Prof. Haluk Savaş'ın yayında yanıtladığı sorular şöyle:
1- Son zamanlarda kaygılarım çok arttı. Zihnim bir dakika susmuyor. Başka şeylere odaklanmak istiyorum ama olmuyor. Bu düşünce ve kaygıların devam etmesi akıl sağlığımı bozar mı?
2- Aldatıldığımdan dolayı eşimle ilgili çok aşırı şüphe yaşamaya başladım. Sizce bu olaydan dolayı mı şüpheciliğim başladı yoksa şüpheciliğim bu olayla mı tetiklendi? İlaç kullanırsam şüpheciliğim ortadan kalkar mı?
3- Aynı kelimeleri düzenli olarak tekrarlıyorum. Bu eskiden çok vaktimi almazdı ama şimdi anlamsız şekilde zamanımı alıyor. Bu durum beni çok korkutuyor. Ne yapmalıyım?
4- Sanrı ve varsanı ne demek? İkisi aynı şeyler mi değilse farkları nedir?
5- Nefes açlığında ilaç tedavisi ne kadar sürmelidir?
16 APR 2020 · Prof. Haluk Savaş'ın yayında yanıtladığı sorular şöyle:
1- Huzursuz bacak sendromu geçici bir durum mudur yoksa kalıcı mı?
2- Zihnimin içinde farklı düşüncelere sahip insanlar düşüncelerini sanki ifade ediyorlar sesli değil bazen tartışmalar oluyor. Çok ciddi unutkanlık yok hafızam çok iyidir fakat kısa zamanlı unutkanlık evet oluyor yakın zamanı birkaç saat bazen unutabiliyorum. Kendimi farklı meslekler yapan insanlar gibi davranırken bulabiliyorum, çok hızlı geçişler oluyor. Bazen anda farklı ertesi gün farklı biri gibi oluyorum sıklıkla değil fakat aklımda çok fazla aynı olayda farklı görüşler olduğu için dalmalarım oluyor. Aklıma dakikada 5 ile 10 arasında farklı düşünce geliyor sanki bir ortamda fikrini sunan başka insanlar varmış gibi.
3- Kişi dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu olduğunu fark edebilir mi? Bu hastalara önerileriniz nelerdir?
4- Şok tedavisi kaygı bozukluğu hastalarında işe yarıyor mu? Başarı şansı nedir?
5- Geçirilmiş siklotimik bozukluk hakkında bilgi verebilir misiniz?
9 APR 2020 · Prof. Haluk Savaş'ın yayında yanıtladığı sorular şöyle:
1- ”Şımarıklar” ile “ihmale uğramış olanlar” arasındaki temel farklar nelerdir?
2- ”Kendi iç sesimizi” duymak herhangi bir rahatsızlığın belirtisi olabilir mi?
3- Yakınım 19 yaşında kendisinde bipolar bozukluk, ağır depresyon ve hafif düzeyde mental rahatsızlık var. Hastalığın tüm belirtileri var. Ailemiz bitkisel ilaçla bu durumun düzeleceğine inanıyor. Bir doktor bir takım bitkisel tavsiyelerde bulunuyor. Sürekli “İlaçlarını bıraksın bu ilaçlar belli zaman sonra etki etmeyecek.” diyor. Doktora göre; çocuğumuz doğumda kafasına bastırılıp sezaryenla doğum yaptırılırken beyni zarar görmüş bir de vücudunda çok su birikmiş bu suyu atması lazımmış. O sebepten çok ağır hareket ediyormuş çünkü gücü yokmuş demiş. Bizim çocuk yakın zamanda yine kriz geçirdi. Böyle olunca bitkisel ilaç öneren doktor; “Arada eski ilaçlarını da verin.” demiş. Sizin bu hususlarda tavsiyeniz ne olur acaba?
4- İzlanda Meclisi’nde “dinlerin akıl hastalığı olduğu” 60’a 3 oyla kabul edilmiştir. Bu konu hakkında fikirlerinizi alabilir miyim?
5- Travma sonrası stres tedavisinden de bahseder misiniz? Neler yapmak lazım? Herkes bir travma yaşadı sonuçta nasıl kurtulacağız?
2 APR 2020 · Prof. Haluk Savaş'ın yayında yanıtladığı sorular şöyle:
1- Hipnoz sırasında telkin durumundayken hastanın söylediklerinin önceki hayatı olduğunu söylüyorlar. Siz bu durumu nasıl yorumluyorsunuz?
2- Hipnoz yoluyla, biyolojik rahatsızlıkların tedavisinin de yapılabildiğini duymuştum. Gerçeklik payı var mı?
3- Obsesif kompulsif bozukluk hastasıyım. Üç yıldır ilaç kullanıyorum tükettiğim fluvoxamine, modafinilin hesabı yoktur. Sizce ben kitap yazabilir miyim?
4- EMDR tedavisinin sonucu kalıcı mıdır? EMDR tekrarlanan bir tedavi midir?
5- Bipolar bozukluğun hafif seyri ve ağır seyri nasıldır?
20 MAR 2020 · Prof. Haluk Savaş'ın yayında yanıtladığı sorular şöyle:
1- Obsesif kompulsif bozukluk tedavisinde ilaç kullanımını sık sık öneriyorsunuz; ama ilaç kullanamayanlar için başka bir öneriniz yok mu hele ki genetikse?
2- Ben bipolar bozukluk ve obsesif kompulsif bozukluk hastasıyım. Şubat 2019 tarihinde tekstil üzerine dükkân açtım. Duloksetin ve ketiapin 300 mg kullanıyordum, çok şiddetli manik atak geçirdim. Yaklaşık 3 ayda 200.000 (iki yüz bin) ₺ para kaybettim. Şu an bu para kaybından dolayı aşırı depresyondayım. Ben dükkân açıp tekrar çalışabilir miyim? Bu yaptığım zararı nasıl kapatabilirim? Ne yapmalıyım?
3- Bilinçaltı, savunma mekanizmaları üretirken, kişi bunları bilinçli olarak fark eder mi, yoksa kişi bunları fark etmez mi? Bu durumun cevapları doğrultusunda kişi, bu şekillerde/şekilde amaçlarına ulaşırken toplumdan ne kadar etkilenebilir?
4- Aşırı uykum var. 13 saat uyusam yine uykum var. Gitmediğim doktor kalmadı, bugün tavsiye üzerine nöroloji uzmanına gözüktüm. O da; “psikiyatrik” dedi ve fluoksetin yazdı. Bakalım ne olacak? Siz ne tavsiye edersiniz?
5- Hamilelikte (18 haftalık) klorpromazin kullanma anne ve bebeğe zararı var mıdır? Var ise nelerdir?
12 MAR 2020 · Prof. Dr. Haluk Savaş'la soru-cevap psikiyatri...
Prof. Haluk Savaş'ın yayında yanıtladığı sorular şöyle:
1- Transkraniyel manyetik uyarımın madde bağımlılığı tedavisinde yeri var mı?
2- Siklotimik bozuklukla bipolar bozukluk tip 2 arasındaki fark nedir ikisi de aynı gibi görünüyor?
3- Sürekli yüksek sesle konuşan birilerinin yanında olmak sinirliliğe veya psikiyatrik hastalıklara yol açar mı?
4- Hastalarınızın tümünün vitaminlerini kontrol ediyor musunuz? Eğer ediyorsanız size başvuran hastaların B12 ve D vitamini eksikliğiyle alakalı oran verebilir misiniz?
5- Yaşadığımız can sıkıcı süreçten (KHK) dolayı dikkat dağınıklığı ve konsantrasyon bozukluğu yaşıyorum. Yaptığım hiç bir işe odaklanamıyorum. Antidepresan kullanmalı mıyım?
5 MAR 2020 · Prof. Haluk Savaş'ın yayında yanıtladığı sorular şöyle:
1- Stres bağışıklık sistemini düşürür mü?
2- Dikkat eksikliği hiperaktivite bozukluğu genetik bir hastalık mıdır?
3- Hipnoterapinin fobileri yenmede etkisi var mıdır?
4- Erkek arkadaşım kafasında sürekli onu aldattığımı kuruyor ve şüphe duyuyor. Bu durum beni çok zorluyor. Bana soru sormadan kendi düşündüklerine inanıyor ve gel gitler yaşıyor. Onun için ne yapabilirim?
5- Son günlerde esrar, eroin kullanmak istediğimi fark ettim. Sigara bile içmiyorum daha önce hiç böyle maddeler kullanmadım. Psikiyatrik bir hastalığım beni yönlendiriyor olabilir mi? Hastalığın atak döneminde olabilir miyim?
27 FEB 2020 · Prof. Haluk Savaş'ın yayında yanıtladığı sorular şöyle:
1- Bipolar bozukluk testi evde yapılır mı? Ailede varsa yatkınlık var mıdır? İlaçsız yenilebilir mi?
2- Ciddi psikiyatrik rahatsızlığı olan bir ebeveynle kavga dolu bir ailede büyümek insanı ruhsal ve davranışsal yönden nasıl etkileyebilir?
3- Nefes açlığının sigarayla alakası var mıdır?
4- Psikolojik mide bulantısı ilaçsız tedavi edilebilir mi? Sebebi nedir?
5- Distimi hakkında bilgi verebilir misiniz?
20 FEB 2020 · Prof. Haluk Savaş'ın yayında yanıtladığı sorular şöyle:
1- Davranış bozukluğunun yaşı var mı?
2- Passiflora tabletlerinin depresyon, anksiyete, sosyal fobi alanlarında işe yaradığını düşünür müsünüz? Bu tabletlerin dozajlarını ve günlük kaç adet kullanılabileceği konusunda bilgi verebilir misiniz? 28 yaşındayım.
3- Babam 13 sene önce majör depresyon geçirdi. Yaklaşık 3 ay sürdü. Şimdi yine başladı ve başlayalı 1 ay oldu. İlaçlarını kullanıyor; ama sabahları çok kötü, akşamları biraz daha iyi oluyor. Sizce bu normal mi? Bir de “başımın içi çok yanıyor” diyor sizce?
4- Olmadık yerde olmadık tepkiler vermek (hiç beklenmedik yerlerde) psikiyatrik bir hastalığım olduğunu gösterir mi? Ani patlamalar yaşayarak insanları kırabiliyorum.
5- Aşırı dikkatlilik bir hastalık mı?
Prof Haluk Savaş ile ruhsal çözümler...
Informazioni
Copyright 2024 - Spreaker Inc. an iHeartMedia Company