Copertina del podcast

Arqueopodcast

 • [JÚNIOR] Arqueologia de pel·lícula: a la recerca del Dr. Jones

  9 FEB 2024 · El personatge d’Indiana Jones va fer furor els anys 80 a les sales de cine i, molt possiblement, va despertar més d’una vocació. L’Indi era un arqueòleg aventurer, que no escatimava riscos per aconseguir la troballa més valuosa i que gairebé sempre acabava tenint problemes. La vida dels arqueòlegs i arqueòlogues reals segurament no té tantes emocions, però té un punt de similitud amb el personatge de la gran pantalla: la passió per descobrir. Aquesta setmana entrevistem un arqueòleg que és també amant de les pel·lícules. De fet, acaba de publicar un llibre que es titula Un arqueólogo nómada en busca del Doctor Jones. Ell és Jordi Serrallonga i el nostre company Aureli Vázquez l’entrevista des de la seu a Barcelona del Museu d’Arqueologia de Catalunya.
  44 min. 41 sec.
 • Objectes icònics de l'arqueologia a Catalunya

  2 FEB 2024 · Benvinguts i benvingudes, una setmana més, a Arqueopòdcast. Ja són 35 els episodis que hem publicat i al llarg de tot aquest temps hem comprovat que Catalunya és molt rica en jaciments arqueològics. De la mà dels diferents museus de l’Arqueoxarxa, hem explorat les històries que amaga cadascun d’ells i hem conegut una mica més el patrimoni arqueològic català. Però avui volem fixar-nos en un aspecte en particular: els objectes. Les peces que, ja sigui per la seva singularitat o per la seva força simbòlica, prenen un relleu especial. Així que avui hem repassat hores i hores de gravacions per recuperar, exclusivament, aquests fragments.
  27 min. 42 sec.
 • Monedes i arqueologia

  26 GEN 2024 · Fa milers d’anys que les monedes circulen entre nosaltres: són un element quotidià i ja ho eren per als grecs, els romans i les diferents cultures i societats posteriors. Precisament per això les monedes són també un objecte de gran valor arqueològic, ja que aporten informació concreta sobre un moment històric. A Catalunya són incomptables les troballes relacionades amb monedes, i encara avui dia se’n fan de noves. A més, són peces de gran força simbòlica i propagandística, el que suma encara més rellevància a cadascuna d’aquestes descobertes. Per això avui hem volgut aprofundir en aquest objecte singular. Per fer-ho, ens hem citat amb amb Maria Clua. Ella és llicenciada en Prehistòria, Història antiga i Arqueologia per la Universitat de Barcelona, doctora en Història Medieval i experta en l’estudi de la moneda com a material arqueològic. És conservadora adjunta al Gabinet Numismàtic de Catalunya, que cada any organitza el Curs d’Iniciació a la moneda antiga.
  33 min. 41 sec.
 • [JÚNIOR] Zooarqueologia, seguint la petjada dels animals prehistòrics

  19 GEN 2024 · Hola, nois i noies! Ja tornem a ser-hi, un cop més, a l’Arqueopòdcast júnior. Segur que molts de vosaltres teniu a casa una mascota: un gos, un gat, un hamster, una tortuga...Us heu preguntat mai des de quan tenim mascotes els éssers humans? I direu: “doncs, des de sempre!”. Sí, d’acord, però... estem parlant de... cent anys? Mil anys? O potser, què sé jo... Deu mil anys!? Vosaltres, què creieu? Avui anem a parlar de tot això amb una experta que ens donarà la resposta. Ella és Palmira Saladié, arqueòloga, experta en zooarqueologia i investigadora. Amb ella parlarem de com l’arqueologia pot donar resposta als enigmes de la prehistòria que tenen a veure amb els animals. Parlarem de mamuts, d’hipopòtams, de llops, i per descomptat de gossos... Ens hem citat amb ella al Museu d’Arqueologia de Catalunya.
  31 min. 23 sec.
 • L'Hort del cavaller: viatge a la Isona romana

  11 GEN 2024 · Un cop més, l’arqueologia és notícia! Les darreres excavacions al jaciment de l’Hort del Cavaller, a Isona, han confirmat l’existència d’una casa de grans dimensions i amb gran valor arqueològic. Es tracta d’una antiga finca d’època romana, concretament de l’Alt Imperi, habitada probablement per una família amb gran poder adquisitiu. Aquesta excavació ajuda a entendre també com era aquella antiga Isona de fa 2.000 anys. A més, els treballs arqueològics dels últims anys han evidenciat que les dimensions de la muralla són més importants del que es pensava. Estem parlant d’una de les muralles més importants de Ponent.Avui volíem saber més sobre aquesta excavació, així que hem contactat amb Ignasi Garcés, arqueòleg i investigador del jaciment de l’Hort del Cavaller.
  28 min. 35 sec.
 • Tresors de l'Imperium

  21 DIC 2023 · L’empremta de Roma va deixar un pes evident a la nostra cultura i a la forma en què entenem el món, l’urbanisme o l’organització de la societat, entre altres aspectes.Durant 700 anys, l’imperi romà va impregnar el Mediterrani i Europa. Avui a l’Arqueopòdcast us proposem una aproximació a Roma, a l’IMPERIUM, i ho fem de la mà d’Arturo de la Oliva, que des del Museu d’Arqueologia de Catalunya ens ajudarà a acostar-nos a aquests ‘tresors’ de l’Imperium.Conversem amb ell sobre les peces més representatives de Roma al Museu, sobre el pes específic de la cultura romana a Catalunya i també sobre els projectes museístics al voltant de l’Imperi.El nostre company Ricard Pons s’ha citat a la seu del MAC, a Montjuïc, per entrevistar-lo.
  34 min. 58 sec.
 • [JÚNIOR] Com es feia el gel... fa 400 anys? 

  14 DIC 2023 · Benvinguts a un nou episodi de l’Arqueopòdcast Júnior! L’arqueologia no només ens permet conèixer el període dels romans, els grecs o les cultures ibèriques: també es fa arqueologia de temps molt més propers. Així que avui us farem una pregunta un pèl diferent. Sabeu com eren les neveres de fa 300 o 400 anys? Sí, sí, heu sentit bé: neveres de fa... tres o quatre segles! Com sempre, tenim a la nostra disposició tota una xarxa d’experts i expertes. Avui buscarem la resposta a Sabadell, on hi ha un espectacular pou de glaç de finals del segle XVII en perfecte estat de conservació. Parlarem amb Genís Ribé, del Museu d’Història de Sabadell, que en sap i molt d’això de les ‘neveres’ de fa uns segles!
  22 min. 48 sec.
 • [JÚNIOR] A què jugaven els nens i nenes romans?

  30 NOV 2023 · Benvinguts a un nou episodi de l’Arqueopòdcast Júnior! Us heu preguntat mai si això de “jugar” es feia també a l’antiguitat? A les pel·lícules de romans, per exemple, sempre ens mostren batalles, lluites cos a cos, espectacles amb lleons i curses de quàdrigues, però... i els nens i nenes? Gairebé no surten mai! Així que aquest cop ens preguntem... També jugarien com fan actualment els infants? Vosaltres, què creieu?Us hem preguntat a vosaltres, els nens i nenes, i heu respost de tot: partits de futbol, petanca, daus, caniques, la baldufa, jugar a ser atletes olímpics... I sabeu què? No aneu desencaminats del tot. Però ja sabeu que a l’Arqueopodcast júnior tenim la sort de comptar amb els millors experts. I, ves per on, a la Xarxa de Museus de Catalunya també hem trobat arqueòlegs que en saben (i molt!) del joc a l’antiga Roma. Aquest cop consultarem a dos experts: Josep Anton Remolà, del Museu Nacional Arqueològic de Tarragona, i Ramon Buixó, del Museu d’Arqueologia de Catalunya a la capital gironina.
  15 min. 20 sec.
 • Segona Guerra Púnica a Catalunya

  23 NOV 2023 · Benvinguts i benvingudes a un nou episodi de l’Arqueopodcast. Catalunya ha estat escenari d’episodis històrics importantíssims, i un d’ells sens subte va ser la Segona Guerra Púnica, que va enfrontar les potències de Roma i Cartago. L’entorn de l’Ebre va ser un dels emplaçaments clau d’aquesta batalla. L’arqueologia hi té molt a dir al respecte, ja que les evidències trobades aporten informació molt valuosa sobre el nostre passat, no només en la vessant bèl·lica, sinó també en l’organització social.Al voltant de l’Ebre hi havia assentaments ilercavons, un poblat iber del qual encara estem fent nous descobriments. Avui volem parlar al respecte amb Jaume Noguera. Ell és Doctor en Història i professor titular d’Arqueologia a la UB. Vam conversar amb ell pocs dies abans de la seva intervenció al III Congrés Internacional dels Ibers a l’Ebre.
  38 min. 29 sec.
 • [JÚNIOR] Arqueologia divertida a Tarragona!

  16 NOV 2023 · Hola, nois i noies! Benvinguts a un nou episodi de l’Arqueopòdcast Júnior! Com que sabem que teniu molta curiositat i que sempre voleu saber més i més coses, avui us convidem a un viatge divertit per la ciutat de Tarragona. Anem a explorar les restes de l’antiga Roma! Però no us amoïneu que això no serà una classe d’història, sinó més aviat una experiència divertida. Però abans... heu de passar una prova. Una pregunta molt concreta, d’acord? És la següent: si us preguntem què era el circ romà... sabríeu què és? I què s’hi feia? Com us imagineu un circ de l’antiga Roma?Nosaltres hem buscat una persona que se sap totes les respostes i coneix Tarragona i la seva història com pocs! Ella és Gemma Sebares-Valle. La Gemma és arqueòloga, professora d’universitat i Guia oficial a ITINERE. Amb ella parlarem de les restes romanes i dels llocs més emblemàtics de la ciutat, però també d’objectes de l’època, com la misteriosa nina d’ivori. Ah! I entre nosaltres... la Gemma ens parlarà de coses que els adults no s’atreveixen a preguntar a les visites guiades... L’escoltem?
  26 min. 35 sec.

Arqueopodcast és el podcast divulgatiu del Museu d'Arqueologia de Catalunya (www.mac.cat). Descobreix, de la mà dels experts arqueòlegs, els enigmes que s'amaguen als jaciments clau de Catalunya. Cada episodi és...

mostra di più
Arqueopodcast és el podcast divulgatiu del Museu d'Arqueologia de Catalunya (www.mac.cat). Descobreix, de la mà dels experts arqueòlegs, els enigmes que s'amaguen als jaciments clau de Catalunya. Cada episodi és una aventura que et permetrà conèixer una mica més sobre el patrimoni arqueològic català.
mostra meno
Informazioni
Autore Arqueopodcast
Categorie Storia
Sito -
Email -

Sembra che non tu non abbia alcun episodio attivo

Sfoglia il catalogo di Spreaker per scoprire nuovi contenuti

Corrente

Sembra che non ci sia nessun episodio nella tua coda

Sfoglia il catalogo di Spreaker per scoprire nuovi contenuti

Successivo

Copertina dell'episodio Copertina dell'episodio

Che silenzio che c’è...

È tempo di scoprire nuovi episodi!

Scopri
La tua Libreria
Cerca