Mübadelenin Yankıları: 1923’ten Sonra İstanbullu Rumlar

3 apr 2024 · 32 min. 48 sec.
Mübadelenin Yankıları: 1923’ten Sonra İstanbullu Rumlar
Descrizione

Ege'deki göçleri tarihi ve güncel etkileriyle tartıştığımız "Ege'yi Aşmak: Hareket Halindeki İnsanların Yüzyılı" podcast serimize tekrar hoş geldiniz. Mübadele kapsamına girmeyen, ama mübadelenin milliyetçi ruhundan fazlasıyla etkilenen gruplar hakkında konuşmaya...

mostra di più
Ege'deki göçleri tarihi ve güncel etkileriyle tartıştığımız "Ege'yi Aşmak: Hareket Halindeki İnsanların Yüzyılı" podcast serimize tekrar hoş geldiniz. Mübadele kapsamına girmeyen, ama mübadelenin milliyetçi ruhundan fazlasıyla etkilenen gruplar hakkında konuşmaya devam ediyoruz. Geçen bölümde İmrozlu Rumların yaşadıklarını konuştuk. Bu bölümde ise Foti Benlisoy’u misafir ederek, dikkatimizi İstanbullu Rumlara çeviriyoruz.

Foti, İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun oldu. Lisansüstü ve doktora çalışmalarını Boğaziçi Üniversitesi tarih bölümünde yürüttü. Uzun zamandır birçok yayınevinde ve dergide, çevirmen ve editör olarak çalışıyor. İstos Yayınevi’nin kurucularından biri olan Foti ile röportajı Mert Koçak yaptı. Merve Bakdur, bölümü İngilizce, Community Peacemaker Teams ise Yunanca olarak özetledi ve yorumladı. 


Foti, konuşmasına İstanbullu Rumların yaşadığı nüfus erozyonun sebeplerini anlatarak başlıyor. 1942’de varlık vergisi, 1955’te 6-7 Eylül olayları, 1964’te Rum Sürgünü, 1974’te Kıbrıs’ın işgali gibi büyük tarihi olayların Rum nüfusunun azalmasında rol oynadığı su götürmez bir gerçeklik. Fakat Foti gündelik hayattaki ayrımcılık pratiklerinin de bu büyük olaylar kadar önemli olduğunun altını çiziyor. Nüfus erozyonunun sonuçlarına da değinen Foti, bu süreçte Rumların seküler ve milli liderlerini de kaybettiklerini anlatıyor. Tanzimat döneminde dini olmayan kurumların siyasete şekil verme sürecinin sekteye uğramasıyla Patrikhane’nin yeniden liderlik vasfı kazandığına değinen Foti, son olarak, Rumlar için İstanbullu olmanın anlamını ve bu kimliklerini nasıl koruduklarını anlatıyor.
mostra meno
Informazioni
Autore Hafıza Merkezi
Organizzazione Kerem Ciftcioglu
Sito -
Tag
-

Sembra che non tu non abbia alcun episodio attivo

Sfoglia il catalogo di Spreaker per scoprire nuovi contenuti

Corrente

Copertina del podcast

Sembra che non ci sia nessun episodio nella tua coda

Sfoglia il catalogo di Spreaker per scoprire nuovi contenuti

Successivo

Copertina dell'episodio Copertina dell'episodio

Che silenzio che c’è...

È tempo di scoprire nuovi episodi!

Scopri
La tua Libreria
Cerca