«Ίσως τώρα, μόνο οι τοίχοι ξέρουν": Ακούγοντας τη μνήμη της μετανάστευσης μέσω της μουσικής

24 set 2024 · 19 min. 3 sec.
«Ίσως τώρα, μόνο οι τοίχοι ξέρουν": Ακούγοντας τη μνήμη της μετανάστευσης μέσω της μουσικής
Descrizione
Καλώς ήρθατε στο νέο επεισόδιο της σειράς podcast «Διασχίζοντας το Αιγαίο: Ένας αιώνας ανθρώπων σε κίνηση». Σε αυτό το επεισόδιο, συνεχίζουμε να εξερευνούμε τον αντίκτυπο της Ανταλλαγής Πληθυσμών στη συλλογική μνήμη μέσω της μουσικής. Η αναγκαστική μετανάστευση του 1923 εκτόπισε χιλιάδες ανθρώπους από τα σπίτια τους, αφήνοντας πίσω τους όχι μόνο υλικές απώλειες αλλά και διαγενεακά τραύματα. Κατά τη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, η μουσική έγινε τόσο μέσο έκφρασης του πόνου των εκτοπισμένων, όσο και εργαλείο διατήρησης και αναδόμησης της ταυτότητάς τους. Θα μοιραστούμε επίσης μερικά παραδείγματα μουσικής από την Ίμβρο και την ευρύτερη περιοχή του Αιγαίου.

Καλεσμένη μας σήμερα είναι η Ezgi Ceylan. Η Ezgi αποφοίτησε από το Τμήμα Μετάφρασης και Διερμηνείας του Πανεπιστημίου Boğaziçi και απέκτησε το μεταπτυχιακό της στη Συγκριτική Λογοτεχνία από το Πανεπιστήμιο Bilgi της Κωνσταντινούπολης. Μετά από δύο χρόνια ως λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Beykent, άρχισε να εργάζεται ως καθηγήτρια αγγλικών. Έχει έντονο ενδιαφέρον για τη λαϊκή και παραδοσιακή μουσική και συμμετέχει σε μουσικά σχήματα. Η Ezgi ασχολείται επίσης με τις μελέτες μνήμης, την πολύγλωσση μουσική και την οικολογική γεωργία. Αυτή τη στιγμή διαμένει στην Ίμβρο, έχει μεγάλη εμπειρία στο πολύγλωσσο τραγούδι καθώς και ευρύ ρεπερτόριο που περιλαμβάνει ελληνικά, κουρδικά, αρμένικα, αραβικά και Ladino.

Μπορείτε να παρακολουθήσετε το κανάλι της Ezgi στο YouTube όπου ερμηνεύει πολύγλωσσα τραγούδια, καθώς και τη μουσική πρωτοβουλία «Even the Walls Know» στην οποία συμμετέχει.

Σε αυτό το επεισόδιο, η Ezgi εξηγεί πώς οι επισκέψεις της στα χωριά της Ίμβρου, οι ιστορίες μετανάστευσης που είδε εκεί και τα ίχνη που βρήκε σε εγκαταλελειμμένα σπίτια, αντανακλώνται στη μουσική. Τονίζει επίσης τους δεσμούς που δημιουργήθηκαν με τοπικούς μουσικούς όπως ο Τιμολέων Τσακνής και τις προσπάθειες για τη δημιουργία μουσικών άλμπουμ για τη διατήρηση της μουσικής παραδοσης της Ίμβρου. Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, μας προσφέρει μια κριτική οπτική για τον πόνο και τον αγώνα για την ταυτότητα που μεταφέρουν τα τραγούδια της περιόδου της ανταλλαγής. Θα συζητήσουμε επίσης πώς η ρεμπέτικη μουσική μιλάει για τις δυσκολίες των μεταναστών, την απώλεια της ταυτότητας και τον κοινωνικό αποκλεισμό.  Τέλος, η Ezgi παρουσιάζει παραδείγματα τραγουδιών από το ρεμπέτικο και από την Ίμβρο, καταδεικνύοντας τον ενοποιητικό ρόλο της μουσικής στη μνήμη.
Informazioni
Autore Hafıza Merkezi
Organizzazione Kerem Ciftcioglu
Sito -
Tag
-

Sembra che non tu non abbia alcun episodio attivo

Sfoglia il catalogo di Spreaker per scoprire nuovi contenuti

Corrente

Copertina del podcast

Sembra che non ci sia nessun episodio nella tua coda

Sfoglia il catalogo di Spreaker per scoprire nuovi contenuti

Successivo

Copertina dell'episodio Copertina dell'episodio

Che silenzio che c’è...

È tempo di scoprire nuovi episodi!

Scopri
La tua Libreria
Cerca